Mina Choklad praliner med cointreau ganache




- Pralinform/formar finns lite överallt, men de måste va för praliner, gör du dom i en gummi form till is blir din chokladyta matt.
- Guldpulver om så önskas, finns i din hobby affär med liknande baksaker.
- Tålamod
- Något att skrapa av överflödig choklad med, t.ex degspade.
- En plan plats förberedd i kylen.
- Sked för stt fylla skalen med choklad.
- Bakplåtspapper.
- En pensel
- En liten kastrull
- Visp eller slickepott
- Spritts med litet hål, även en plastpåse fungerar bra
smält din choklad till skalen (150g) ta nu din pensel o pudra i guldpulver i varje pralin hål som du själv vill ha de. Ställ kallt. När chokladen är smält så fyll pralinhålen med sked, täck alla väggar o sen låt chokladen rinna av ordentligt över bakplåtspapper, jobba snabbt o försiktigt, formen är kall o därför stelnar chokladen fort. Här blir de kladdigt. Skrapa av överflödig choklad, man ska se pralinformens yta. Ställ kallt igen. Gör din fyllning. Hacka din choklad. Häll grädden i en kastrull o värm lite får ej koka, ha i chokladen tills den smälter helt. Ha i apelsin skal efter smak, brukar va bra med nästan en apelsins skal. Använd fint rivjärn. Smaka av med cointreau, ha i raw vaniljpulver. Rör om hela tiden o smaka av. När du är nöjd så spritsa i detta i dina choklad skal. Lämna ca 3 mm till ditt lock. Ställ kallt. Smält lite mer choklad (100g) o toppa pralinerna med detta o detta kommer bli pralinens botten. Skrapa av överflödig choklad. Ställ kallt ca 30min för att va på den säkra sidan. Sen tryck ut dom försiktigt o förvara kallt. Du kommer bli väldigt nöjd över ditt jobb. Perfekt gåva/julklapp eller bara till att äta på julbordet.

