Smet:
100 g smör
1 st stort rött sltt äpple
2 st stora ägg
1 dl socker
1/2 dl ljus muscavado socker
3/4 tsk malen kardemumma
3/4 tsk malen kanel
1 1/2 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
Tosca glasyr:
50 g smör
3/4 dl socker
55 g grovhackad mandel
1 msk vetemjöl
1 msk lättmjölk
1 krm toppad med havssalt
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Klä en vanligt stor springform med bakplåtspapper i botten.
- Skiva äpplet i nunna skivor o lägg åt sidan.
- Vispa ägg och socker o muskavado till lagom luftigt, inte helt alltså.
- Sickta i de torra ingredienserna o rör i försiktigt med slickepott.
- Häll smeten i formen o tryck i äppleskivorna.
- Grädda i mitten av ugnen i 20 min
- Medans kakan är i ugnen så grovhacka din mandel.
- Smält socker o smör i en kastrull.
- Ha i mandel o rör om o sen mjölet o sist mjölken. Rör om till slät smet. Ha i havssaltet o rör om pter igen. När kakan gräddat klart så ta ut den o klicka ut toca glasyren o bre ut den försiktigt. Sätt in den i ugnen i 8-10 minuter igen.
- Ta ut den kakan och låt toska glasyren stelna ca en minut sen ta med en kniv o dra sakte runt springformen så att kakan släpper.
- Jag låter min kaka svalna i mitt glas tårtfat med lock innan den ska serveras.
- God att äta med en klicka vaniljglass eller grädde om man vill det. Annars lika god utan.