Juicen för din förkylning

Vi alla bråkar med långa förkylningar varje år, helst i dessa tider. Jag har slängt ihop en juice som är toppen för förkylning. Den till o med piggar upp lite! Den botar ej. 
 
 
 
 
6 apelsiner
8 stora clementiner
1 citron
25 g färsk ingefära
1 kg morot
1 1/2 flytande honung
 
Detta kräver:
citruspress
råsaftscentrifug
 
 
  • Dela apelsiner, clementiner o citron o pressa dom i en citruspress o ha i det i en stor skål. 
  • Skala ingefäran o morötterna o ha det i råsaftcentrifugen o blanda sedan ner det med allt de andra i skålen o ha i honung o vispa tills honungen löst upp sig. 
  • Jag silar min juice pga få bort skum, men de behövs ej om man vill ha kvar fruktköttet. häll i flaska/flaskor o ställ kallt. 
 
 
 
Apelsin: Är bakteriedödande o lindrar förkylningar. Antiinflammatoriskt. Stärker immunförsvaret. C-vitaminberikad M.m
 
Clementin: Bra för ögon o hy o berikad av mycket mer. 
 
Citron: Är antiseptiskt och verkar sammandragande. Svullnaden i svalg och näsa avtar med hjälp av fruktens saft och skal. Citron är dessutom laddad med C-vitamin. 
 
Ingefära: Ingefära är inflammationshämmande och dess starka smak är uppiggande, särskilt vid en förkylning. 
 
Morot: Morötter är slemlösande och har en lätt bakteriedödande effekt.
 
Honung: Lenande mot halsont. Honung är också slemlösande och kan lindra envis hosta.
 
 
(All info har jag fått från olika källor från hälsosamma hemsidor på internet! Läs gärna mer själv om vad frukt o grönt kan göra för din hälsa!)
 
 
 

Havre och sötmandelflarn med mörk choklad

MUMS!
 
Detta är nog en av de godaste kakerna jag känner till, så simpel. Man kan äta hur många som helst, i alla fall på en lördag då man får kränga, nä skoj skoj. Testa detta receptet ni kommer ej ångra er! =)
 
 
 
 
Ca 50 st
 
5 dl havre
150 g smör
3 dl socker
2 st ägg
60 g hackad sötmandel
2 msk vetemjöl
2 tsk bakpulver
 
Mörk choklad
 
 
  • Sätt ugnen på 225 grader.
  • Lägg havren i en skål och smält smöret, häll smöret över havren och rör runt, låt det svalna. Vispa upp äggen lätt och blanda socker, mandel, vetemjöl och bakpulver i en annan skål. När havren har svalnat så ha i äggen och rör runt sen torrvarorna.
  • Jag klickar utt med en tesked och nio stycken på varje plåt, varje klick ska va lika stor som en femkrona.
  • Grädda kakorna i mitten av ugnen i 5 till 6 minuter. Du ser när kakorna börjar få en små brunaktig färk runt kanterna. Ta ut dom och låt de svalna på plåten helt innan du tar av dom. Se till att ha en del plåtar redo, detta går fort.
  • När alla kakor är färdiga så smält choklad och ringa det över alla kakorna.
  • Kakorna kan bli mjuka när du har choklad över dom, men gör som jag när chokladen stelnat så förvara dom i en burk i kylen och ta fram när du ska bjuda, på så sätt är dom alltid krispiga när du tar fram dom.
 
 
 
 

Pecan Cake.


 
 
kom över detta receptet, jag ändrade lite på det då jag ville ha lite extra av det goda, självklart. Otroligt god.
 
PECAN CAKE.
 
KAKSMET:
125g osaltat smör
4 1/2 dl strösocker
6 dl vetemjöl
1 1/2 msk bakpulver
1/4 tsk salt
3 1/2 dl standard mjölk
3 msk lönnsirap
3 st stora ägg
150g pekannötter
 
  • Värm ugnen till 175 grader, vispa ihop smöret, strösocker, mjölet, bakpulver och salt tills det är smuligt. Vispa ihop mjölk, ägg och lönnsirapen för hand i en kanna, sen vispa ihop det med den smuliga speten på låg hastighet tills det blir en fin och jämn smet, sen hacka pekannötterna och vänd ner dom i smeten. Fördela smeten i två eller tre formar och grädda i mitten av ugen i 20 - 25 minuter. Tag ut dom när dom är färdiga och låt dom svalna på galler.
 
 
 
 
FROSTING:
350g osaltat smör
12 dl florsocker
4 msk standard mjölk
2 msk lönnsirap
50g pekannötter

  • Gör frostingen medans bottnarna svalnar, vispa ihop allt på låg hastighet så det ej yr runt florsocker i hela köket. När bottnarna svalnat helt så börjar du bygga din Cake, lägg ett lager frosting på en botten sen bygg upp med nästa lager, det roiga med Cakes är ju att man kan göra mönster hur man vill, toppa sedan din Cake med pekannötter.
 
 
 
Tips: När du ska bygga din Cake så klipp ett bakplåtspapper i tre delar och lägg under första botten, sen bygger du klart din Cake med frosting. Sen drar du forsiktigt bort bakplåtspappret och vipps inget kladdigt tårtfat, fint till serveringen.
 
 
 
 

Snickers cupcakes <3

 
Smarriga Snickers Cupcakes som blev väldigt poppis. Detta recept kom jag på en dag då jag satt hemma i soffan och blev så fruktansvärt sugen på snickers, men ville ha det i en kaka, snickers cupcakes fick det bli. Efter att ha kollat runt lite på internet fick jag inspiration till mitt egna lilla cupcake recept, passar bra till alla trevliga dagar, kalas etc.
 
 
CHOKLADMUFFINS:
3 st stora ägg
2.5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 dl gräddfil
2 msk kallt kaffe
3.5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
4 msk kakao
1 st nypa salt
100 g mörk choklad 70 %
1 st snickersbar
 
  • Sätt ugnen på  175 grader. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt.Smält smör, häll i gräddfil och kaffe och blanda det sedan med äggsmeten.Blanda vetemjöl, bakpulver, kakao och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.Hacka snickersen i lagom små bitar och ha i det i smeten. Hacka mörk choklad grovt och smält den i ett vattenbad. Blanda ner din smälta choklad i smeten.Placera ut pappersformar i en muffinsplåt och fyll formarna till 2/3 med smet.Grädda dina muffins i mitten av ugnen i cirka 17 minuter. Låt dom svalna.

 
 
FROSTING:
1 dl mjukt jordnötssmör
4 dl florsocker
2 msk
kakao
1 tsk vaniljsocker
200 g Philadelphiaost
2 st snickers
 

  • Blanda ihop allt och låt stå i kylen ett tag sen toppa dina muffins. Hacka snickersen i lagom stora bitar och strö det över dina cupcakes.
 
 
 
 
Tips: Vill du ej göra alla dina cupcakes på en gång så går det jättebra att spara frostingen i frysen till du blir sugen på en.
 
 
SMASKA PÅ.
 
 

 
 
 

GULD grisar!

Jag tog mig an utmaningen. Jag har gjort det, Polkagrisar, men jag får kalla dom Guldgrisar pga jag hade bara guldpulver hemma. Så kul detta var, för den som vill utmana sig själv ska verkligen göra detta.
 
 
 
 
 
1 kg (11 dl) socker
4 dl vatten
1 msk ättikssprit
25 droppar äkta pepparmyntolja
röd hushållsfärg
matolja
 (Jag blandade istället i guldpulver direkt i allt)
 
  • Gör så här

    1. Mät upp socker och vatten i en rymlig gryta (3-4 liter). Rör om och låt sockerlagen koka upp. Passa lagen när den kokar upp så den inte pöser över.

    2. Häll i ättiksspriten och sätt i en hushållstermometer. Koka kraftigt utan lock tills temperaturen är 155 grader, cirka 20-30 minuter. Olja under tiden in marmorskivan.

    3. Ta fram ett par degskrapor, pepparmyntolja och röd färg. Häll den färdigkokta sockerlagen på marmorskivan som ska vara kall, men lämna kvar cirka 1 dl i kastrullen.

    4. Färga den sparade lagen ganska kraftigt med röd färg. Håll den röda lagen varm medan den röda lagen dras. (Ställ den t ex i en panna med kokande vatten.)

    5. Droppa pepparmyntolja på den utrunna sockerlagen på marmorskivan. Vik upp kanterna mot mitten några gånger med oljad degskrapa. Så snart det går att ta i den heta massan, dra ut och vik ihop den med inoljade händer. Arbeta så snabbt som möjligt. Dra tills det börjar bli trögt - forma då massan till en tjock rulle och lägg den där marmorskivan är som varmast.

    6. Häll nu upp den röda lagen på marmorskivan och låt den svalna något. Lägg den som en sträng på den vita rullen. Dra ut rullen lite och vik den dubbel. Dra ut smala stänger och vrid dem lite. Klipp karameller och låt dem svalna på en bricka (dock inte på varandra). Förvara svalt.

     

     

Hallonbomb med choklad och hallonsås

 
 
 
 
ALKOHOL:
0.5 liter hallonsorbet
1/2 ask marscapone
50 g smör
50 g mörk choklad
9 digestivekex
1 dl vispgrädde
3 msk vaniljlikör
2 msk flytande honung
2 tsk färsk pressad citron
Plastfolie
 
HALLONSÅS:
250 g frysta hallon
2 msk socker eller mindre
 
 
  • Vispa grädden fluffigt, blanda i marscaponen, likör, honung och citronjuicen till en slät smet. Ta 6 st rundade kaffekoppar i lagom storlek och klä insidan med plastfolie sen klä insidan av sorbe, spara ett hål i mitten, fyll varje kopp med likör fyllningen. ställ in dom i frysen Smält smör och grovkrossa choklad och kex och blanda med smöret. Nu har de i frysen stelnat lite så ta ut dom och fördela ut all kexsmet så varje kopp får lika mycket sen in i frysen igen.
  • Hallonsås: Värm hallonen tills allt smält sönder sen ha i socker, sila ur kärnorna om ni ej gillar dessa. Toppa din bomb med detta och riv lite choklad över.
 
 
 
UTAN ALKOHOL:
0,5 liter hallonsorbet
1/2 ask marsacapone
50 g smör
50 g mörk choklad
9 digestivekex
1 dl vispgrädde
1 st vanlijstång
2 msk flytande honung
2 tsk färsk pressad citron
1 tsk strösocker
Plastfolie
 
 
  • Häll grädden i en skål, kärna ut vaniljstången och ha i kärnorna och sockret, låt stå i kylen 40 minuter. När tiden gått så vispa upp grädden och ha i marscapone, honung och citronjuicen. Gör nu som jag skrev där uppe med detta också.
 
 
 

knäckig rabarber paj min absoluta favorit

 
 
 
500 g rabarber 
 2 dl havregryn 
1 1/2 dl socker 
1 3/4 dl vetemjöl 
1/2 tsk bakpulver 
1 krm vaniljsocker 
125 g smör 
1/2 dl vispgrädde 
1/2 dl ljus sirap
 
  • Sätt ugnen på 150 grader. 
  • Skölj o skär rabarbern i 1 cm tjocka bitar. Klä en form med bakplåtspapper o ha i rabarben i den. 
  • Ta fram en bunke o ha i alla torra ingredienser i den. 
  • Smält smör i dn kastrull o ha i grädde o sitap i den med. 
  • När allt är smält så häll över detta på de torra ingredienserna o blanda o sen kleta över de på rabarbern. 
  • Sätt in det i mitten av ugnen i 50 minuter. Om pajen ser för ljus ut när tiden gått ut så låt de stå kvar tills gyllene färg. Till dig som har varmluft eller grill på ugnen kan ni snabba på processen med att grilla klart kakan snabbt istället i slutet. Så gör jag. Sen serverar jag pajan med en klick vanilj glass. Mums.
 
  

Kotletter i gräddsås

 
 
700 g benfri fläsk kotlett (ca 5st)
3 krm salt
3 krm grovmald svartpeppar
2-3 msk smör
 
1 st gul lök
3 dl vispgrädde
1 msk kalv fond
2 msk svart vinbärgelé 
 
  • Snitta fettkanten på korletterna. Salta o peppra kotletterna på varje sida o stek dom i smör så att bägge sidorna får färg. Under tiden så hacka din lök lagom grov o stek vid sidan om i en annan panna i lite smör till den blir lite gyllenbrun bara, sen kommer löken mjukna när den kokar i såsen. Lägg över köttet i lökpannan o ha över alla de andra ingredienserna. Låt allt koka på medel värme. Under tiden de kokar så kokar du de tillbehör du önskar att ha till. Vi hade potatis o rödbetor. Vill man så kan man byta ut kotletterna till kyckling file istället. Då är tipset att dela kycklingen på mitten så att de blir två stora platta fileer.  
 
 

Ljuvligt enkla skorpor med choklad

 
 
Till ca 30 skorpor:
 
100 g söt mandel
75 g mörk choklad
4 dl vetemjöl
2 dl strösocker 
1 tsk vaniljsocker
1/2 tsk bakpulver
1 nypa salt
3 ägg
1 dl kokos
 
  • Sätt ugnen på 175 grader. 
  • Grovhacka mandeln och chokladen, lägg åt sidan. 
  • Blanda alla andra ingredienser i en bunke o ha i äggen, jobba med en elvisp är bäst med degkrokar, ha sist i mandel och choklad. 
  • ta fram en plåt o bakplåtspapper gör två korvar o platta ut så korvarna i alla fall är 1 1/2 cm höga. 
  • sätt in i ugen i 20 min, ta ut och skär skorporna i önskad storlek o spre ut dom liggandes på plåten sänk nu ugnen till 120 grader o ha in dom i gen i ytterligare 20 minuter o torka dom, ibland kan de behövas någon minut till, skorpan ska ej va mjuk på utsidan o ej gå att klämma ihop när man trycker på den när dom tas ut. Låt sen kallna på sin plåt. 
 
 
 

andeverythingnice.blogg.se

Något för alla.

RSS 2.0