Bönburgare med BBQ sås o färska räkor

Super nyttigt kan va supergott! Släng dina smaklökar hit o testa något nytt!
 
 
 
8-10 st burgare: 
 
400g kidneybönor
1 st liten rödlök
1 1/2 tsk sambaloelek
1 1/2 tsk spiskummin
1/2 dl fullkorns ströbröd
1 msk soja
2 msk tomatpure
2 krm salt
1 krm grovmalen svartpeppar
4 dl färdigkokt fullkorns couscous
1 st ägg
Rapsolja till stekning
 
 
BBQ sås:
 
400g tomatkross
3 msk chilisås
2 msk vitvinsvinäger
1 msk grovkornig senap
1/2 tsk salt
2 tsk worcestershier sås
1 krm grovmalen svartpeppar
1 st mellan vitlöksklyfta
 
1 kg frysta räkor
 
  • Tina dina räkor. 
  • Koka couscousen o finhacka rödlöken. Skölj o mixa bönorna. Blanda sen ihop alla ingredienserna till burgarna o forma till små eller stora biffar. Låt stå. 
  • Mixa alla ingredienser till BBQ såsen förutom peppar o vitlök. När du gjort det så ha i peppar o pressa i vitlöken, rör om. 
  • Under tiden du steker dina biffar så kan du skala dina räkor. 
  • När allt är klar så kan du varma såsen om du vill o sen ha i räkorna o servera det på biffarna, men såsen är lika god kall. Servera detta till din favorit sallad. 
 
 
 

Rödvinsgryta med fläskfile och koriander a la Catja

MUMS säger min sambo och jag smakar där efter och tyckte likaså. Ett gott recept, säkert kort till nyårsafton? Eller bara en helt fantastisk varm gryta till magen när de är kallt ute. 
 
 
 
3-4 pers
1 1/2 tsk mald koriander
1 tsk grovmald svart peppar
800 g fläskfile
1 msk vetemjöl
4 msk olivolja
1 st stor gul lök
400 ml rödvin (t.ex - Zinfandel CLINE)
250 ml vatten
1 st hönsbuljongtärning
1 - 2 msk strösocker
3 krm grovmald svartpeppar
1/2 kruka färsk persilija
1/4 kruka färsk koriander
(smaka av med salt)
 
  • Skär köttet i lagom stora kuber och krydda det med koriander och peppar, låt stå i kylen över natten.
  • Ta fram köttet och mjöla in det så alla bitar får mjöl på sig, sen stek det i olivolja (2msk) i en gryta på hög värme så köttet får gyllenbrun färg (genomstek ej) ta upp köttet och lägg det åt sidan.
  • Hacka löken och stek det i olivjolja (2msk) stek tills det är gyllenbrunt och ha sen i köttet igen.
  • Häll nu i vin, vatten, buljongtärning, strösocker, peppar, persilija och koriander och låt det koka på medelvärme i grytan under lock i en timme, eller tills såsen blir krämig, kolla någon gång så det en sätter sig fast i botten på grytan, beror på vilken gryta man har. Smaka av med salt om du tycker att det behövs.
 
 
Servera med en potatis med skal och en god sallad,
och varför inte dricka vinet som du hade till grytan också?
 

Kycklingsoppa.

En smarrig, lite mer matig soppa! Love it. 
 
 
 
4-5 port
 
3 st kyckling fileer
2 msk olivolja
3 st morötter
1 st röt snack paprika
1 st lagom purjolök
5 st schalottenlök
2 msk olivolja
2 dl vitt vin 
5 dl vatten 
1 st hönsbuljongtärning
1 tsk chilipulver
2 msk tomatpure
1 tsk paprikapulver
2 msk soja sås
1 ask cocktailtomater
Salt o grovmalen svartpeppar efter smak
 
Turkisk yogurt
Persilja
 
  • Skär kycklingen i tärningar o bryn dem i en stekpanna med olivolja. 
  • Skala o hacka morötterna i tärningar o skala schalottenlöken o skär den i cirklar, skölj purjon o dela den i en cm stora bitar, fräs med olivolja i en stor kastrull, ha i kycklingen.
  • Kärna ur paprikan o skär den i bitar o ha i det. 
  • Ha i vin, vatten, buljong, chilipulver, tomatpure, paprikapulver o sojasås, låt koka tills morötter ha tuggmotstång. 
  • Skär tomaterna på mitten o ha i detta o låt bara koka i nån minut!! (Tills tomaten ser lite skrynklig ut)
  • När soppan är klar så smaka av med salt o grovmalen svartpeppar. Toppa soppan med turkisk yogurt o persilja. 
 
 

Morotsbiffar med chili o honungs marinerad kyckling o lite yogurt med citronsmak.

Nyfiken på att testa något nytt? Dessa biffar är milda o goda, en spännande upplevelse faktist. Passar bra nu när man vill vara liiiiite nyttig.
 
 
 
6-8 biffar
 
BIFFARNA:
500 g morot
200g gul lök
2 msk rapsolja
2 ägg
2 msk krus persilja
3 krm sambal oelek
1 1/2 tsk salt
2 krm grovmalen svartpeppar
25 g riven parmesan ost
3 dl färdigkokt fullkorns couscous
 
YOGURTEN:
1 dl turkisk yogurt
Citronskal efter smak
1/2 krm salt
2 krm flytande honung
 
KYCKLINGEN:
2 st stora kyckling filé
1 röd chili
2 krm salt
1 krm grovmalen svart peppar
1 tsk flytande honung
 
Servera med ruccola
 
 
  • Koka couscous (blir de mycket så spara det till en annan dag)
  • Skala morötter, förkoka dom i 10 min. 
  • Skala o hacka löken fint sen stek i rapsolja tills den är mjuk o har lite färg. 
  • Kyl ner lök o morötterna. 
  • Ta fram en stor skål, grov riv morötterna o ha i dom i skålen med löken, ägg, persilja, sambal oelek, salt, peppar, parmesan, ha i couscous nör den är sval. 
  • Rör ihop o låt det stå. 
  • Blanda yogurten, finriv citronskal i sen ha i salt o honung, ställ kallt. 
  • Förbered kycklingen, skär den i tärningar och lägg i en skål, finhacka chili o ha de på med salt, peppar o honung o rör om. 
  • bötja nu med att hetta upp en stor stekpanna, biffarna är väldigt pilliga att jobba med, hjälp till med att lägga ner dom i en het panna med stekspade. Vänd när första utan känns fast. Stek tills båda sidor har fin uta. Stek kycklingen under tiden då de går lite fortare. 
  • Servera detta med lite ruccola o din yogurt. Smaklig spis. 
 
 
 
  

Enkelt bröd med smak av timjan.

Bröd är gott! Rostat, grillad, eller bara som det är. Här har ni ett bröd som är väldigt enkelt att göra! Till o med den som ej tror den kan, den kan! 
 
 
 
2 st bröd. 
 
SKÅLLNING:
2 1/2 dl fullkornsvetemjöl
3 dl kokande vatten
2 tsk salt
1 st kruka färsk timjan
 
DEL TVÅ:
5 dl kallt vatten
25 g jäst
14 dl fullkornsvetemjöl
 
  • Ha i mjölet till skållningen i köksmaskinens degakål. Tillsätt timjan o saltet, koka vattnet o häll det över o rör om väl. 
  • När det är gjort så mät i de kalla vattnet o rör om, könn efter sen så att allt är fingervarmt, smula sedan i jästen o rör om. Jobba sen i resten av mjölet tills degen är små kletig. Arbeta degen högst 4 min med maskinen, den dubble tiden om du väljer att göra brötet för hand. Bröda sen två brödkorgar med vetemjölet o dela degen i två delar o ha i det i formarna o ha en handduk över o låt stå o jäsa i 1 timme. Annars bara på en plåt med bakplåtspapper. Degen ska jäsa till nästan de dubbla. 
  • Sätt ugen på 250 grader o grädda bröden i nedre delen av ugnen i fem minuter sen sänk till 200 grader o grädda bröden i 45 min eller tills de låter ihåliga när du knackar på dom. Låt bröden svalna på galker under bakduk. 
 
 

Broccoli och blomkålssoppa

Soppa är en favorit, man blir liksom varm o god i magen o man vet att man ätit något som själen mår bra utav, i alla fall om man äter denna! Vill man ha lite mer mat i magen så ska man ta sitt favorit bröd till. Sa jag att soppa va en favorit? MUMS! 
 
 
 
 
4-6 port
 
13 dl vatten 
400 g blomkål 
200 g broccoli
3 st små schalottenlök
  2 krm grovmalen svartpeppar
En hand full färsk krus persilja
3 krm salt
1 dl grädde
1/2 hönsbuljongtärning
 
 
  • Börja med att skölja blomkål o broccoli, skär det sen i lagom stora bitar, använd även stammen på broccolin, skala den först bara. Ta fram en stor kastrull o ha i vatten o ha i grönsakerna, skala shalottenlöken o dela de på mitten o ha i det, peppar, salt o persilja. Koka tills de är lite tuggmotstånd. Mixa sen allt o häll tillbaka det i kastrullen med grädde o hönsbuljongen! Koka ytterligare på medelvärme i en 10-15 minuter!
  • Servera med persilja o några droppar grädde om de önskas, jag tycker det blir snyggt då man ska bjuda på det.
 
 
 

Ljuvlig lax med avokadoröra till matvetesallad

 
 
 
 
3-4 port
 
4 st lax fileer
3/4 msk rårörsocker
1 1/2 krm salt
1 krm vitpeppar 
40 g smör
 
En lagom stor mogen avokado
1/2 vitlöksklyffta
1 st liten röd chili
1 1/2 krm citronskal
1 krm grovmalen svartpeppar
1 krm salt
1 1/2 tsk citronsaft
1/2 tsk flytande honung
 
100 g blandsallad
2 krm citronskal
2 krm grovmalen svart peppar
1/2 krm salt
2 msk olivolja
2-3 msk balsamico 
 
2 port matvete frebaco
 
 
  • Ta ut alla fileer o lägg på en tallrick. Ha på socker, salt o vitpeppar o in i kylen o låt stå i en timme, vänd på dom efter en 30 min. 
  • Blanda avokadoröran: mosa avokadon, finhacka chilin, behåll kärnorna om du vill de, jag hade kvar hälften av kärnorna. Presse vitlöken, sen blanda i resten av ingtedienserna, på med plastfolie o låt stå o mogna i kyl. 
  • Koka ditt matvete. Kyl ner der när det är färdigt. 
  • När laxen är klar så tar du ut den o värmer en panna o har i smöret, stek laxen på medel hög värme o häll smöret från pannan över laxen lite då o då. De får rätt fort att tillaga laxen så skär en på mitten när laxen i alla fall fått 5 min på varje sida, kan skilj sig lite beroende på spis. 
  • Blanda din sallad under tiden o ha i matveten där. När laxen är klar så lägger du upp sallad på en tallrik, sen laxen o din röra på toppen av laxen sen paresanost. Hoppas de smakar!
 
 
 
 

Jordärtskockssoppa.

En helt fantastiskt enkel soppa som är super god! Enkelt är lyx. 
 
 
 
 
3-4 port
 
500 g jordärtskockor
1 gul lök
smör
1 dl torrt vitt vin
5 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
2 1/2 grädde
1 krm vitpeppar
Färsk timjan
 
Ett gott bröd
olivolja
flingsalt
 
 
  • Skala och hacka löken. Skala och skär jordärtskockorna i mindre bitar. Fräs löken i smör i en kastrull. Tillsätt jordärtskockor, vin, vatten och buljongtärningar. Låt koka under lock ca 15 min, eller tills jordärtskockorna är mjuka. Mixa soppan slät och tillsätt grädden. Smaksätt med peppar. Garnera gärna med timjan. Skär gärna upp ett bröd och droppa olivolja på det sen lite flingsalt och ha det i ugnen tills det blir lite gott och knaprikgt, servera det till soppan.
     

Kyckling curry barnmat 12 - 18 månader

 
 
2 msk rapsolja
1 st gul lök
1 st kycklingfile
1/2 hönsbuljongtärning
1/2 tsk grovmalen svartpeppar
2 dl mellan mjölk
2 dl grädde
 
Servera med ris o kokta grönsaker!
 
 
  • Hacka o stek löken gyllenbrun o lägg åt sidan. 
  • Skär kycklingen i skivor o stek den o sen ta upp den o skär den i önskade stora bitar o ha i lök o kyckling i stekpannan igen. Krydda med peppar o ha i grädde o mjölk o buljong sen låt koka till lagom tjock sås. 
  • Servera detta till ris o favorit grönsakerna. 
  • Frys gärna in i portioner. 
 
 
 

Het kyckling med kvarngrynsallad

Nytt år nya vanor? Ja, för många är det ett löfte. Jag gillar att äta nyttig alltid lika mycket som att äta onyttigt! Här är ett recept till alla er där ute som vill mjukstarta er nya matvana eller bara för er som mig, älskar mat!
 
 
 
 
2-3 port
 
75g fetaost
1 dl finhackad blad persilija
Skal av halv citron
2 msk balsamico sigillo blu
2 msk fin olivolja
1/2 tsk grovmald svartpeppar
2 port av frebacco kvarngryn
5 st stora soltorkade tomater 
1 msk flytande honung
Stor påse blandsallad
 
3 st kycklingfileer
1 tsk grovmalen svartpeppar
1 krm salt
1 tsk flytande honung
1 1/2 krm chilliflakes
 
Parmesanost
 
  • Smula fetaosten i en skål till lagom bitar. Finhacka bladpersilija o ha i. Riv i citronskal med fint rivjärn o ha i balsamico, olivolja, peppar o honung, finstrimla o ha i de soltorkade tomaterna, koka kvarngrynen enligt anvisning o kyl ner det när de är färdigt, ha i det, rör om o låt stå. 
  • Dela kycklingen i kuber och stek dom på hög värme utan något att steka i, ha på salt, peppar, flakes o honung. Sänk värmen o stek färdigt. 
  • Ta en tallrik o lägg på sallad, innan du har på din kvarngrynsröra så häll ut överflödig vättska, toppa salladen med kvargrynsröran o din kyckling o riven parmesanost. Smaklig spis. 
 
 

Krämig "jul carbonara" med tagliatelle

Hej alla. 
Har ni som jag mycket julskinka över efter allt julfirande? Bra! Då ska ni passa på att göra en "carbornara" av det! Här har ni mitt krämiga recept, smaklig spis. 
 
 
 
 
4-5 port.
 
500 g skivad julskinka av god kvalitet 
2 st stora gula lökar
4 st vitlöksklyftor
2 msk rapsolja
 
3 dl vispgrädde
3 st äggulor
3 dl riven prästost
2 dl riven parmesanost
1 1/2 - 2 tsk grovmalen svartpeppar
2 krm salt
2 st fulla nävar av färsk blad persilija
1/2 krm muskotnöt
 
400 g tagliatelle (jag gillar den med även spenat i)
 
 
  • Skär skinkan i 5 mm tjovka strimlor, eller hur du själv vill, rensa den även från de värsta fettet. Skala o hacka lök o vitlök, stek allt tills gyllenbrun färg i rapsolja. 
  • Sätt på vatten till din pasta. 
  • Riv all ost och blanda det med allt de andra i en kastrull (grädde, äggula, ostarna, peppar, salt, bladpersilija, muskot) medand du kokar upp detta så kokar du upp din tagliatelle. Osten ska bara smälta, det ska ej koka! 
  • När allt är färdigt så blandar du i julskinkeröran i pastan o till sist oströran! Rör om väl o servera! Mums. 
 
 

andeverythingnice.blogg.se

Något för alla.

RSS 2.0