Skaldjursfond på mitt sätt

Hej alla.
 
minns ni att jag bad er att spara skalen från ett kilo räkor en gång? Nu kommer en fond som ni kan koka på dom. Det är jätte gott och helt underbart att ha egen hemmagjord font till soppor eller kasnke att låta dina räkor marineras i till en god förrätt, det tar tid, men oj vad det är värt det, plus väldigt kul att ha det testat, men absolut inget svårt att göra alls.
 
 
 
Skal av 1 kg färska räkor
1 st stor morot
1 st stor gul lök
2 1/2 msk tomatpure
1/2 msk fänkålsfrö
2 dl vitt vin
1 st kruka färsk dill
Vatten
 
 
  • Sätt ugnen på 225 grader, hacka morot och lök, lägg skalen och morot, lök, tomatpure och fänkålsfröna i ugnen i 10 minuter. Ta sedan ut det och häll det i en stor kastrull, ha i vinet, fyll med kallt vatten upp till så att all precis täcks av vattnet. Koka detta i 60 minuter, ej storm koka, sen skummar du av allt skum efter den tiden, ta kastrullen från plattan och låt den stå och dra sig i två till tre timmar, så länge som du kan, fonden får mycket mer smak då. När tiden gått så silar du ner fonden i en kastrull genom en sil med fina små hål, tryck ur all vättska som du kan, de gömmer sig i skalen ju. Kokar ner detta tills det är 2/3 delar kvar av fonden. Låt det svalna helt och sen tar du fram ispåsar, det är jättemart pga då kan du tycka ut exakt så många bitar du behöver den dagen du vill göra soppa. Fyll ispåsen men tänk på att ej använde det grummliga i botten på katrullen, bara det fina. Sen frys in och ni har en toppen god fond hemma som ni kan säga att det har ni faktist gjort själv, det kommer lyfta på folks ögonbryn =)
 
 

 

 


Kommentarer
annsoh

Hejsan! Hur var din helg :)?

Svar: Den var bara toppen, har haft det jätte mysigt med vänner och mat och min lilla familj, hur har din varit då ?=)
Kakan

2013-01-07 @ 12:53:38
URL: http://annsoh.blogg.se


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

andeverythingnice.blogg.se

Något för alla.

RSS 2.0