Skaldjursfond på mitt sätt
- Sätt ugnen på 225 grader, hacka morot och lök, lägg skalen och morot, lök, tomatpure och fänkålsfröna i ugnen i 10 minuter. Ta sedan ut det och häll det i en stor kastrull, ha i vinet, fyll med kallt vatten upp till så att all precis täcks av vattnet. Koka detta i 60 minuter, ej storm koka, sen skummar du av allt skum efter den tiden, ta kastrullen från plattan och låt den stå och dra sig i två till tre timmar, så länge som du kan, fonden får mycket mer smak då. När tiden gått så silar du ner fonden i en kastrull genom en sil med fina små hål, tryck ur all vättska som du kan, de gömmer sig i skalen ju. Kokar ner detta tills det är 2/3 delar kvar av fonden. Låt det svalna helt och sen tar du fram ispåsar, det är jättemart pga då kan du tycka ut exakt så många bitar du behöver den dagen du vill göra soppa. Fyll ispåsen men tänk på att ej använde det grummliga i botten på katrullen, bara det fina. Sen frys in och ni har en toppen god fond hemma som ni kan säga att det har ni faktist gjort själv, det kommer lyfta på folks ögonbryn =)
Hejsan! Hur var din helg :)?