Ca 50-70 st beroende på storleken
2 dl vispgrädde
75 g smör
1/2 tsk havssalt
1 1/4 vit sirap
1 krm raw vaniljpulver
2 1/2 dl socker
0,5 g saffran (ett kuvert)
- Smält smör i en stor tjockbottnad kastrull med vispgrädde, salt o vaniljpulver. Det ska ej koka.
- Ha vit sirap o socker i en annan kastrull o värm upp tills sockret smält. Ha ej för hög värme.
- När detta är klart så ha i siraps blandningen i grädd blandningen o koka upp o låt de stå o koka på rätt så hög värme. Rör ej i blandningen för många gånger då kan smeten kristaliseras sig i slutet när den ska stelna!
- Beroende på kastrullens storlek så varierar tiden på tillagningen med. Kan ta mellan 15-30 min.
- Klä en form med bakplåts papper. 20x20 brukar va vanlig storlek.
- Fixa fram så att du har ett glas med is kallt vatten i o gör kul provet efter 15 min. Låt kola klicken ligga kvar några sekunder i klaset o sen ta upp den o smaka. Även nu ser du om du är nöj med motståndet. Den ska va seg o lagom hård. När du börjar bli nöjd så har du i saffran o för om försiktigt.
- Häll över smeten i formen medans den fortfarande e kokande het o skrapa inte av kanterna detta kan även resultera i kristaliseras kola. Låt stå i rums temp i en stund innan du kyler kolan.
- När kolan stått i kyl i ca 3 timmar kan du ta fram den o låta den stå ett tag för att sen dela upp den i önskade bitar o slå in dom i bakplåts papper eller plast folie. Förvaras kallt i påse eller tät burk.