Bönburgare med BBQ sås o färska räkor
- Tina dina räkor.
- Koka couscousen o finhacka rödlöken. Skölj o mixa bönorna. Blanda sen ihop alla ingredienserna till burgarna o forma till små eller stora biffar. Låt stå.
- Mixa alla ingredienser till BBQ såsen förutom peppar o vitlök. När du gjort det så ha i peppar o pressa i vitlöken, rör om.
- Under tiden du steker dina biffar så kan du skala dina räkor.
- När allt är klar så kan du varma såsen om du vill o sen ha i räkorna o servera det på biffarna, men såsen är lika god kall. Servera detta till din favorit sallad.
Rödvinsgryta med fläskfile och koriander a la Catja
- Skär köttet i lagom stora kuber och krydda det med koriander och peppar, låt stå i kylen över natten.
- Ta fram köttet och mjöla in det så alla bitar får mjöl på sig, sen stek det i olivolja (2msk) i en gryta på hög värme så köttet får gyllenbrun färg (genomstek ej) ta upp köttet och lägg det åt sidan.
- Hacka löken och stek det i olivjolja (2msk) stek tills det är gyllenbrunt och ha sen i köttet igen.
- Häll nu i vin, vatten, buljongtärning, strösocker, peppar, persilija och koriander och låt det koka på medelvärme i grytan under lock i en timme, eller tills såsen blir krämig, kolla någon gång så det en sätter sig fast i botten på grytan, beror på vilken gryta man har. Smaka av med salt om du tycker att det behövs.
Kycklingsoppa.
- Skär kycklingen i tärningar o bryn dem i en stekpanna med olivolja.
- Skala o hacka morötterna i tärningar o skala schalottenlöken o skär den i cirklar, skölj purjon o dela den i en cm stora bitar, fräs med olivolja i en stor kastrull, ha i kycklingen.
- Kärna ur paprikan o skär den i bitar o ha i det.
- Ha i vin, vatten, buljong, chilipulver, tomatpure, paprikapulver o sojasås, låt koka tills morötter ha tuggmotstång.
- Skär tomaterna på mitten o ha i detta o låt bara koka i nån minut!! (Tills tomaten ser lite skrynklig ut)
- När soppan är klar så smaka av med salt o grovmalen svartpeppar. Toppa soppan med turkisk yogurt o persilja.
Morotsbiffar med chili o honungs marinerad kyckling o lite yogurt med citronsmak.
- Koka couscous (blir de mycket så spara det till en annan dag)
- Skala morötter, förkoka dom i 10 min.
- Skala o hacka löken fint sen stek i rapsolja tills den är mjuk o har lite färg.
- Kyl ner lök o morötterna.
- Ta fram en stor skål, grov riv morötterna o ha i dom i skålen med löken, ägg, persilja, sambal oelek, salt, peppar, parmesan, ha i couscous nör den är sval.
- Rör ihop o låt det stå.
- Blanda yogurten, finriv citronskal i sen ha i salt o honung, ställ kallt.
- Förbered kycklingen, skär den i tärningar och lägg i en skål, finhacka chili o ha de på med salt, peppar o honung o rör om.
- bötja nu med att hetta upp en stor stekpanna, biffarna är väldigt pilliga att jobba med, hjälp till med att lägga ner dom i en het panna med stekspade. Vänd när första utan känns fast. Stek tills båda sidor har fin uta. Stek kycklingen under tiden då de går lite fortare.
- Servera detta med lite ruccola o din yogurt. Smaklig spis.
Enkelt bröd med smak av timjan.
- Ha i mjölet till skållningen i köksmaskinens degakål. Tillsätt timjan o saltet, koka vattnet o häll det över o rör om väl.
- När det är gjort så mät i de kalla vattnet o rör om, könn efter sen så att allt är fingervarmt, smula sedan i jästen o rör om. Jobba sen i resten av mjölet tills degen är små kletig. Arbeta degen högst 4 min med maskinen, den dubble tiden om du väljer att göra brötet för hand. Bröda sen två brödkorgar med vetemjölet o dela degen i två delar o ha i det i formarna o ha en handduk över o låt stå o jäsa i 1 timme. Annars bara på en plåt med bakplåtspapper. Degen ska jäsa till nästan de dubbla.
- Sätt ugen på 250 grader o grädda bröden i nedre delen av ugnen i fem minuter sen sänk till 200 grader o grädda bröden i 45 min eller tills de låter ihåliga när du knackar på dom. Låt bröden svalna på galker under bakduk.
Broccoli och blomkålssoppa
- Börja med att skölja blomkål o broccoli, skär det sen i lagom stora bitar, använd även stammen på broccolin, skala den först bara. Ta fram en stor kastrull o ha i vatten o ha i grönsakerna, skala shalottenlöken o dela de på mitten o ha i det, peppar, salt o persilja. Koka tills de är lite tuggmotstånd. Mixa sen allt o häll tillbaka det i kastrullen med grädde o hönsbuljongen! Koka ytterligare på medelvärme i en 10-15 minuter!
- Servera med persilja o några droppar grädde om de önskas, jag tycker det blir snyggt då man ska bjuda på det.
Ljuvlig lax med avokadoröra till matvetesallad
- Ta ut alla fileer o lägg på en tallrick. Ha på socker, salt o vitpeppar o in i kylen o låt stå i en timme, vänd på dom efter en 30 min.
- Blanda avokadoröran: mosa avokadon, finhacka chilin, behåll kärnorna om du vill de, jag hade kvar hälften av kärnorna. Presse vitlöken, sen blanda i resten av ingtedienserna, på med plastfolie o låt stå o mogna i kyl.
- Koka ditt matvete. Kyl ner der när det är färdigt.
- När laxen är klar så tar du ut den o värmer en panna o har i smöret, stek laxen på medel hög värme o häll smöret från pannan över laxen lite då o då. De får rätt fort att tillaga laxen så skär en på mitten när laxen i alla fall fått 5 min på varje sida, kan skilj sig lite beroende på spis.
- Blanda din sallad under tiden o ha i matveten där. När laxen är klar så lägger du upp sallad på en tallrik, sen laxen o din röra på toppen av laxen sen paresanost. Hoppas de smakar!
Jordärtskockssoppa.
1 gul lök
smör
1 dl torrt vitt vin
5 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
2 1/2 grädde
1 krm vitpeppar
-
Skala och hacka löken. Skala och skär jordärtskockorna i mindre bitar. Fräs löken i smör i en kastrull. Tillsätt jordärtskockor, vin, vatten och buljongtärningar. Låt koka under lock ca 15 min, eller tills jordärtskockorna är mjuka. Mixa soppan slät och tillsätt grädden. Smaksätt med peppar. Garnera gärna med timjan. Skär gärna upp ett bröd och droppa olivolja på det sen lite flingsalt och ha det i ugnen tills det blir lite gott och knaprikgt, servera det till soppan.
Kyckling curry barnmat 12 - 18 månader
- Hacka o stek löken gyllenbrun o lägg åt sidan.
- Skär kycklingen i skivor o stek den o sen ta upp den o skär den i önskade stora bitar o ha i lök o kyckling i stekpannan igen. Krydda med peppar o ha i grädde o mjölk o buljong sen låt koka till lagom tjock sås.
- Servera detta till ris o favorit grönsakerna.
- Frys gärna in i portioner.
Het kyckling med kvarngrynsallad
- Smula fetaosten i en skål till lagom bitar. Finhacka bladpersilija o ha i. Riv i citronskal med fint rivjärn o ha i balsamico, olivolja, peppar o honung, finstrimla o ha i de soltorkade tomaterna, koka kvarngrynen enligt anvisning o kyl ner det när de är färdigt, ha i det, rör om o låt stå.
- Dela kycklingen i kuber och stek dom på hög värme utan något att steka i, ha på salt, peppar, flakes o honung. Sänk värmen o stek färdigt.
- Ta en tallrik o lägg på sallad, innan du har på din kvarngrynsröra så häll ut överflödig vättska, toppa salladen med kvargrynsröran o din kyckling o riven parmesanost. Smaklig spis.
Krämig "jul carbonara" med tagliatelle
- Skär skinkan i 5 mm tjovka strimlor, eller hur du själv vill, rensa den även från de värsta fettet. Skala o hacka lök o vitlök, stek allt tills gyllenbrun färg i rapsolja.
- Sätt på vatten till din pasta.
- Riv all ost och blanda det med allt de andra i en kastrull (grädde, äggula, ostarna, peppar, salt, bladpersilija, muskot) medand du kokar upp detta så kokar du upp din tagliatelle. Osten ska bara smälta, det ska ej koka!
- När allt är färdigt så blandar du i julskinkeröran i pastan o till sist oströran! Rör om väl o servera! Mums.