Ljuvliga Pannkakor.
- Blanda vetemjöl, salt o socker i en skål. Vispa i 3 dl mjölk tills smeten är klump fri, ha i resten av mjölken, ägg, smält smör o bubbelvatten. Rör om ordentligt. Skulle där va någon klump så fiska bara upp de.
- Värm upp en panna, jag använde faktist mig av ett vanligt stekjärn då jag ville ha mindre pannkakor, gick lika bra. Ha lite smör i.
- Servera dina pannkakor med de du gillar eller de dina gäster gillar. Vi hade min hem gjorda rabarber o hallonsylt med grädde till. Mums. Sylten finner du här på min blogg, även den dunder enkel.
En god glaze.
- Blanda ihop allt, fin riv vitlök o ingefäran. Marinera ditt kött eller pensla på glazen, eller häll bara ner den i pannan när du stekt de du vill ha.
Raw blomkålssallad.
- Skölj o finhacka allt. Lägg de i en bunke, pressa i citronen o ha över de andra efter hur du själv vill att de ska smaka.
Nyttig Tomatsoppa
- Ta fram en stor kastrull o hacka i morot, lök, vitlök o purjolök, skala o skölj allt först, ha även i buljongtärningar, vatten, timjan, lagerblad o den torra stora pepparn. Låt koka i 30 min utan lock till en buljong.
- Blanchera tomaterna o kyl ner när skalet släpper. Skala tomaterna o mixa dom, sila sedan tomaterna i en finmaskad sil ner i en annan stor kastrull, de kan ta en stund. Sen sila i buljongen du kokat.
- Ha nu i tomatpure, turkisk yoghurt, salt, vitvinsvinäger, rårörsocker o peppar efter smak, jag använder en peppar med fem olika pepparsorter i, finns i vissa stormarknader. Låt koka någon minut till, vispa ordentligt. Vill man istället ha grädde för turkisk yoghurt så går de bra. Även geädde o yoghurten är efter smak.
Min super enkla rabarber o hallon sylt
- Koka rabarber o hallon med rårörsocker o vaniljsocker tills allt är sönderkokat, tar ungefär 10 minuter. Efter sw har du i syltsocker o kokar ytterligare 5 minuter, häll upp i tjocka glas om du ej har burkar hemma o plasta in glasen, låt svalna sen förvara de kallt. Smaskens!
"Naan" bröd på mitt sätt.
- Sätt ugnen på 250 grader med en plåt i mitten av ugnen. Ta fram en bunke o ha i vetemjöl, salt, bakpulver o de färska kryddorna, blanda runt.
- Ha nu i ägg, vatten o yoghurten. Rör om väl, med hand eller träslev. De ska va kletigt!
- Ta fram ett bakplåtspapper o dela degen i två delar o tryck ut den, med fuktiga fingrar! Den ska ej va mer än en cm tjock.
- Värm vatten o smör sen pressa i vitlöken i detta o rör runt, pensla sen sina bröd o strö över lite flingsalt o peppar.
- In i ugnen på den varma plåten o efter sex minuter satte jag på varmlufts ugnen så att de två sista minuterna fick brödet lite extra färg, går bra itan varmluftsugn också. Men brödet ska allt som allt vara inne i 8 minuter.
- Ta ut o låt det svalna i en kökshandduk.
Tomat & purjo soppa.
- Hacka all lök o vitlök, går bra med stora bitar! Gör detsamma med paprikan o purjolöken. Spara de mörkgröna på purjolöken, det går att äta det med. Lägg tomaterna åt sidan. Bryn allt de andra i en stor kastrull tills de fått lite färg o mjuknat! Sen har du i resten av alla ingredienserna. Vänta med salt o peppar. Låt tomaterna koka i soppan som dom är, hela. Det ska bara sjuda, när de stora tomaterna är mjuka så är de dax för soppan att mixas. När allt är mixat så smaka av med salt o peppar. Servera med en klick turkisk yoghurt, går även bra utan.