Pasta med kyckling och krämig sås.
- Hetta upp smör och olja i en stekpanna, Haka lök och pressa vitlök och ha i det i stekpannan på låg värme så att allt blir mjukt, hacka prosciutton i lagom stora bitar och ha i det i pannan, stek det tills de blir lite knaprigt. Skiva kycklingen och champinjoner fint, ha i kycklingen i pannan, under tiden kycklingen blir klar så steker du champinjonerna i en annan panna så att de blir gyllenbruna o fina, sen ha i det i den andra stekpannan. Skala din tomat och finhacka den till små små bitar, sen ha i detta tillsammans med tomatpuren plus vinet, rör om väl, låt det puttra ett tar så att alkoholen försvinner, bara någon minut. När det kokat färdigt så rör i grädden och peppar, smaka av om du behöver salt annars hoppar du över det. Koka nu all tills såsen blir tjock. Koka under tiden din favorit pasta och när maten är klar så hyvla över lite parmesan och strö över lite färst persilija.
Söta Engelska SCONES
0.5 tsk salt
1.5 tsk bakpulver
0.5 dl råsocker
125 g kallt smör
1 st ägg
2 dl mjölk 3%
ägg och råsocker till pensling
-
Sätt ugnen på 250 grader, varmluft.Blanda vetemjöl, salt, bakpulver och råsocker i en bunke. Tärna smöret och nyp ihop det med de torra ingredienserna med varann. vispa ihop ägg och mjölk. Blanda vätskan med de torra ingredienserna så att det blir en deg. Platta ut degen, cirka 3 centimeter tjock på mjölat bakbord och skär den bitar, jag får alltid ut 6 bitar, tycker det blir bäst då. Lägg dom på en plåt med bakplåtspapper, pensla med ägg och strö över råsocker. Grädda tills sconesen får en gyllene färg, cirka 10-15 minuter.
Ljuvlig Limeknäck
2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
2 msk smör
- Blanda ihop socker, gräddeoch sirap i en hög gryta, låt det koka upp utan lock, använd kött tempen, det ska vara 122 grader när det är färdigt, eller när det klarar kul provet (droppa smet i ett glas is kallt vatten).
- Riv limeskalet med et väldigt fint rivjärn, sen när smeten är färdig så har du i smör och skalet och rör om. Häll i knäcksmeten i en bringare, de blir lättare att fylla de små formarna då, med sked bir de så kladdigt, jobba i bra tempo då det kan stelna snabbt. Förvara det kallt.
Apelsinknäck - Skal av 1 apelsin
Ingefärsknäck - 1.5 tsk malen ingefära
Vaniljknäck - 1 urskrapad vaniljstång som får koka med i smeten
Pepparkaksknäck - 1 tsk pepparkakskrydda
Kanelknäck - 1.5 tsk malen kanel
MYNTA Socker <3
- Plocka av alla blad fån plantan, häll sockret i en mixer och även bladen, mixa tills bladen är helt mixade ihop med sockret. Häll sedan upp det på en plåt och tryck sönder alla klumpar, låt det stå att torka över natten i en plåt med hushållspapper ock bakplåtspapper över.
- Dag två: är ej alla klumpar borta så sila sockret gnom en sil, kanske du får ta hjälp av en matsked att få igenom det. Se till att sockret är helt torrt innan du häller det i en lufttät burk, ANNARS MÖGLAR DET!!!
Gin must.
- Blanda och njut =)
JUL Köttbullar.
- Finhacka löken sen blanda ihop allt, rulla bullar och stek som bara den!!
Pepparkaksgrissini med ädelfluff
- Gör pepparkaksgrissini, blanda i de rivna skalet av din apelsin i degen sen kavla ut den tills den är 3 mm tjock, sen skär ut stavar, baka dom i ugnen på 200 grader i 8 minuter i mitten av ugnen.
- Blanda nu röran till fluffet, smula i osten i din creme fraich.
- Sen är det bara att doppa och njuta när grissinin svalnat helt.
Lakritstryffel a la Catja
- Smält chokladen över ett vattenbad, värm upp grädden i en katrull med honungen.
- ta fram smöret så att detta blir rumsvarmt, tärna det smått.
- blanda i den uppvärmda grädden i den smälta chokladen i en tunn stråle, jobba snabbt under hela blandningsprocessen, ha sen i smöret bit för bit, rör allt till en jämn smet.
- sikta i lakritspulver o rör om samtidigt.
- Jag hälde i min smet i en ungsform som jag klätt med bakplåtspapper, sen in i kylen i 2 timmar. Man kan oxå bara ställa in skålen sen forma runda bollar utan smeten om man känner för det. Jag hackade mina i lagom stora bitar sen doppade dom i kakaon. Förvaras i kylskåp.
Doppade pecannötter med saffranssocker.
- Smält chokladet över vattenbad. Medans chokladet smälts så blanda ihop sockret med saffran, sen har du i dina pecannötter i den smälta chokladen, lägger upp dom på en plåt med bakplåtspapper på, strö över saffranssockret sen in i kylen för att stelna, sen är det klart. Förvara i lufttät burk i kylen.
Mintchoklad
- Smält först all choklad i ett vattenbad så det är färdigt när du ska börja doppa, smält på låg värme, då blir chokladen fin. Vispa nu upp äggvitan för hand med en ballongvisp, när du gjort det så troppar du i tre st droppar mintplja, absolut inte mer, oljan är stark. Bland nu i florsockret, degen ska vara smidig, ej kletig, du kanske ej bhöver så mycket florsocker, de är beroende på äggvitans storlek. Blanda först med vispen sen avsluta med en slev då degen blir jobbigare för vispen. Kavla sedan ut degen på ett bord, 5mm tjock, strö först lite florsocker. Jag använde ett sprit mått för att få ut mina runda fina formar, använd va du vill. Doppa sen vit för bit i chokladen sen lägg de på en plåt med bakplåtspapper, sen in i kylen till de stelnat, förvara godiset i en luft tät burk i ditt kulskåp.
Spenatpizza a la Catja
- Sätt ugnen på 200 grader. Släng ihop allt och rör om ordentligt, ställ sen degen åt sidan.
- Skiva baconen och lök i små bitar, stek detta tillsammsns med den pressade vitlöken tills de får en gyllenbrun fin färg, Skölj spenaten och ha i den i baconblandningen, rör om tills spenaten sjunkit, krydda med peppar och muskot, tänk nu på att ta lite muskotnöt då de smakar tvål annars.
- Dela degen i två bitar och kavla den tunn på bakplåtspapper, sen dela upp toppingen lika, smula över fetaosten sen toppa med lite riven vanlig ost, in i mitten av ugnen i 20 minuter eller tills du tycker den ser bra ut.
Betongkärleken!
- Varför inte en kruka till dina fina kryddor? gjord av två spannar i olika storlekar. En glasburk i krukan för att kunna sätta kryddorna i och lättare att vattna
- En ljusstake, denna är väldigt lång, och jag har valt att forma toppen på ett litet annat sätt. Till denna stake använde jag ett långt glasrör, hyllsor hittar man i olika affärer.
- Detta är vår favorit, botten är gjord av två spannar med olika storlekar, sedan hade jag en fin glaskruka sedan innan som jag satt i denna botten så det blev en fin ljusstake, små mjuka stassar i botten av betongen så bord ej repas.
- Tror nästan detta var de första jag gjorde, samma sak här, två olika glasformar sen hyllsor som ja köppt.
Mina vita köttfärsfyllda paprikor
- Kärna ur chillin och finhacka den vitlöken och löken, sen blanda ihop det med alla de andra ingredienserna i en matberedare, för hand om du orkar det. låt detta stå tills du kärnat ur paprikorna. När paprikorna är urkärnade och sköljda så fyll dem ordentligt med köttfärs.
- Till detta delade jag upp så det blev två stora grytor. Hacka den gula löken fint och pressa sedan i vitlöken, bryn detta med smör och olivolja tills de får en fin färg. sen häller du i de krossade tomaterna och kryddar såsen.
- Medans såsen puttrar så steker du snabbt alla parikorna i en panna, du ska ej steka dom färdiga utan paprikorna ska bara få en fin liten yta.
- När detta är gjort lägger du i paprikorna i tomatsåsen och låter de koka till de är färdiga. Jag fick ta upp färdiga paprikor och sen lägga i resten pga de blev så många denna gången men det gick bra det med.
Packa in julklappar är kul.
Loppis ljusstake blir matt vit.
- På just denna jusstake så va där ett lager svart färsg som jag först fick skrapa av med en vanlig matkniv, det tog ett tag. Sen ställde jag ljusstaken i en kartong så att öppningen på kartongen var mot mig, skakade sprayburken ordentligt och sedan testade att spraya på något annat så jag fick in rätt känsla. När jag var färdig fick den stå och torka tills nästa dag.
Få dina finbestick fina till jul.
- Koka upp vattnet, medans det kokar så klär du en skål med folie, ha i vattnen och ditt bakpulver. Sen lägger du bara i dina bestick och låter dom ligga där tills du tycker dom är skinande fina, toeka av dom med vanligt mjukt hushållspapper, sen är det bara att duka med dina nästan nya bestick =)
Pepparkakscookies med clementin <3
- Sätt ugnen på 200 grader. Blanda ihop mjöl, socker, smör, sirap, bikarbonat och pepparkakskryddorna i en matberedare, tillsätt sen äggulan och clementinskalet (mycket fin rivet) och arbeta snabbt ihop degen. När jag ska rulla mina kulor så tar jag ett matskedsmått och fyller det, ej toppat!! Rulla dom till fina jämna bollar och sen lägg dom på en plåt, det blir bäst om där är 12 bollar på varje plåt. Grädda dom i mitten av ugen i 8 - 10 minuter, sen låt dom bli kalla på plåten.