Pasta med kyckling och krämig sås.

Mat mat MAAAT! Jag bara älskar det, intressant, roligt och gott.
Här kommer ett till recept med få kolhydrater, men gott!
 
 
 
 
3-4 pers
1 msk smör
1 msk olivolja
1 st gul lök
1 st vitlöksklyffta
60 g prosciutto
2 st stora kycklingfileér
125 g champinjoner
1 st stor mogen tomat
1 msk tomatpure
125 ml vitt vin
250 ml grädde
3 krm grovmalen svart peppar
Färst persilija
(salt)
 
Pasta och parmesan
 
 
 
  • Hetta upp smör och olja i en stekpanna, Haka lök och pressa vitlök och ha i det i stekpannan på låg värme så att allt blir mjukt, hacka prosciutton i lagom stora bitar och ha i det i pannan, stek det tills de blir lite knaprigt. Skiva kycklingen och champinjoner fint, ha i kycklingen i pannan, under tiden kycklingen blir klar så steker du champinjonerna i en annan panna så att de blir gyllenbruna o fina, sen ha i det i den andra stekpannan. Skala din tomat och finhacka den till små små bitar, sen ha i detta tillsammans med tomatpuren plus vinet, rör om väl, låt det puttra ett tar så att alkoholen försvinner, bara någon minut. När det kokat färdigt så rör i grädden och peppar, smaka av om du behöver salt annars hoppar du över det. Koka nu all tills såsen blir tjock. Koka under tiden din favorit pasta och när maten är klar så hyvla över lite parmesan och strö över lite färst persilija.
 
SMAKLIGSPIS

Söta Engelska SCONES

Scones är nog en av de godaste bröden man kan ha till en frukast, med litta fruktsallad och färskpressad juice till, mums, detta ska bjudas på när vännerna kommer till över nyår till en smarrig frukost. Scones är ju så fruktansvärt enkelt att göra också, mindre än 20 minuter så har du nybakade värma goda scones till frukost och de har väl alla tid med ? =)
 
 
 
 
7.5 dl vetemjöl
0.5 tsk salt
1.5 tsk bakpulver
0.5 dl råsocker
125 g kallt smör
1 st ägg
2 dl mjölk 3%
 
ägg och råsocker till pensling
 
 
  • Sätt ugnen på 250 grader, varmluft.Blanda vetemjöl, salt, bakpulver och råsocker i en bunke. Tärna smöret och nyp ihop det med de torra ingredienserna med varann. vispa ihop ägg och mjölk. Blanda vätskan med de torra ingredienserna så att det blir en deg. Platta ut degen, cirka 3 centimeter tjock på mjölat bakbord och skär den bitar, jag får alltid ut 6 bitar, tycker det blir bäst då. Lägg dom på en plåt med bakplåtspapper, pensla med ägg och strö över råsocker. Grädda tills sconesen får en gyllene färg, cirka 10-15 minuter.


GODFRUKOSTPÅER!

Ljuvlig Limeknäck

Jag blev så sugen på knäck, men det tillhör ju julen ändå, så det gör ju inget att jag bakade liiiite till. Testade att ha i lime skal för första gången, väldigt gott resultat, smakerna gifte sig. Så piffa till din jul knäck lite detta året.
 
 
 
 
 
2 dl strösocker
2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
2 msk smör
Skalet av tre lagom stora lime.
 
Digital kött temp
Bringare
 
  • Blanda ihop socker, gräddeoch sirap i en hög gryta, låt det koka upp utan lock, använd kött tempen, det ska vara 122 grader när det är färdigt, eller när det klarar kul provet (droppa smet i ett glas is kallt vatten).
  • Riv limeskalet med et väldigt fint rivjärn, sen när smeten är färdig så har du i smör och skalet och rör om. Häll i knäcksmeten i en bringare, de blir lättare att fylla de små formarna då, med sked bir de så kladdigt, jobba i bra tempo då det kan stelna snabbt. Förvara det kallt.
 
 
 
 
Andra smaker ni kanske gillar istället för lime:
 
Chokladknäck - 2 msk kakao av god kvalitet
Apelsinknäck - Skal av 1 apelsin
Ingefärsknäck - 1.5 tsk malen ingefära
Vaniljknäck - 1 urskrapad vaniljstång som får koka med i smeten
Pepparkaksknäck - 1 tsk pepparkakskrydda
Kanelknäck - 1.5 tsk malen kanel
 
GOD JUL

MYNTA Socker <3

Till: Frukt sallad, drinkar och te t.ex, ja vad du vill.
 
 
 
 
Detta recept är super enkelt och en rolig gåva att ha med sig när man ska bort, jag ska själv ge detta i julklapp i år och hoppas det gillas lika mycket av de personernasom får det så som jag gillar det.
 
 
MYNTA SOCKER:
2 dl strösocker
2 st planta färsk mynta med massa blad på
 
  • Plocka av alla blad fån plantan, häll sockret i en mixer och även bladen, mixa tills bladen är helt mixade ihop med sockret. Häll sedan upp det på en plåt och tryck sönder alla klumpar, låt det stå att torka över natten i en plåt med hushållspapper ock bakplåtspapper över.
  • Dag två: är ej alla klumpar borta så sila sockret gnom en sil, kanske du får ta hjälp av en matsked att få igenom det. Se till att sockret är helt torrt innan du häller det i en lufttät burk, ANNARS MÖGLAR DET!!!
 
LYCKA TILL

Gin must.

 
Detta är en god jul drink, spännande och något nytt för smsklökarna, tycker alla ska testa till jul.
 
 
3 msk fin GIN (Beefeater t.ex)
2 msk pressad citron
Fyll upp ett stort klas med julmust
is
 
  • Blanda och njut =)
 

JUL Köttbullar.

 
Goda enkla jul köttbullar, vem älskar ej det liksom? Ni ksndke tycker detta e ett knasigt recept att lägga upp, men jag bara ÄLSKAR köttbullar! =)
 
 
1 kg blandfärs
2 dl grädde
1 dl ströbröd
1 gul lök
1 tsk vitpeppar
3 krm mald kryddpeppar
2 tsk salt
2 toppade msk dijon
2 st ägg
 
  • Finhacka löken sen blanda ihop allt, rulla bullar och stek som bara den!!
 
 
GOOOD JUL

Pepparkaksgrissini med ädelfluff

 
Detta gjorde jag till sambon då det är det bästa han vet, pepparkaka med ädelost. Så då tänkte jag, varför ej göra det lite roligare? =) Så detta har vi mumsat på.
 
 
GRISSINI
500 g pepparkaksdeg
Skalet av 3/4 apelsin
 
ÄDELFLUFF
3/4 av en 2 dl creme fraiche
140 g KVIBILLE ädelost 30%
 
  • Gör pepparkaksgrissini, blanda i de rivna skalet av din apelsin i degen sen kavla ut den tills den är 3 mm tjock, sen skär ut stavar, baka dom i ugnen på 200 grader i 8 minuter i mitten av ugnen.
  • Blanda nu röran till fluffet, smula i osten i din creme fraich.
  • Sen är det bara att doppa och njuta när grissinin svalnat helt.
 
 
Drick gärna lite julmust till :)

Lakritstryffel a la Catja

 
 
Muuuuuuuuuuuuuuuums, jag testade att experimentera med lite lakritspulver, detta blev resultatet gott folk, Lakritstryffel a la Catja.
 
 
 
TRYFFELSMET
300 g 70% kvalitetschoklad
1 1/2 dl vispgrädde
2 msk honung
20 g smör
11 krm lakritspulver
 
 
1 dl kakao
 
  • Smält chokladen över ett vattenbad, värm upp grädden i en katrull med honungen.
  • ta fram smöret så att detta blir rumsvarmt, tärna det smått. 
  • blanda i den uppvärmda grädden i den smälta chokladen i en tunn stråle, jobba snabbt under hela blandningsprocessen, ha sen i smöret bit för bit, rör allt till en jämn smet.
  • sikta i lakritspulver o rör om samtidigt. 
  • Jag hälde i min smet i en ungsform som jag klätt med bakplåtspapper, sen in i kylen i 2 timmar. Man kan oxå bara ställa in skålen sen forma runda bollar utan smeten om man känner för det. Jag hackade mina i lagom stora bitar sen doppade dom i kakaon. Förvaras i kylskåp.
 
Lycka till =)
 

Doppade pecannötter med saffranssocker.

 
 
 
Detta är ett supergott gottis, jag gjorde detta pga det blev så mycket smält choklad över från annat godis jag gjort.
 
 
100 g pecannötter
100 g 70% choklad
1/2 dl socker
1 st påse saffran
 
  • Smält chokladet över vattenbad. Medans chokladet smälts så blanda ihop sockret med saffran, sen har du i dina pecannötter i den smälta chokladen, lägger upp dom på en plåt med bakplåtspapper på, strö över saffranssockret sen in i kylen för att stelna, sen är det klart. Förvara i lufttät burk i kylen.
 
Mums!!

Mintchoklad

 
Idag har jag bakat en del inför jul. Det är otroligt kul att testa något nytt, detta receptet kom jag över när jag tittade på en annan blogg, det blev toppen gott och recpetet kommer att sparas till varje jul nu, super enkelt att göra.
 
 
 
Mintchoklad:
1 st äggvita
3 droppar peppermintolja (apoteket)
ca 5 dl florsocker
2 st mörka blockchoklad (efter smak)
 
  • Smält först all choklad i ett vattenbad så det är färdigt när du ska börja doppa, smält på låg värme, då blir chokladen fin. Vispa nu upp äggvitan för hand med en ballongvisp, när du gjort det så troppar du i tre st droppar mintplja, absolut inte mer, oljan är stark. Bland nu i florsockret, degen ska vara smidig, ej kletig, du kanske ej bhöver så mycket florsocker, de är beroende på äggvitans storlek. Blanda först med vispen sen avsluta med en slev då degen blir jobbigare för vispen. Kavla sedan ut degen på ett bord, 5mm tjock, strö först lite florsocker. Jag använde ett sprit mått för att få ut mina runda fina formar, använd va du vill. Doppa sen vit för bit i chokladen sen lägg de på en plåt med bakplåtspapper, sen in i kylen till de stelnat, förvara godiset i en luft tät burk i ditt kulskåp.
 
 
Hoppas de smakar, som sagt superenkelt att göra!!
 
 

Spenatpizza a la Catja

 
Detta är vår favorit pizza, Receptet kom jag på en dag då jag kolla på tv, den kocken gjorde en pizza som såg för mycket ut men ändå god, så jag tog på mig utmaningen att ta bort en hel del sen ändra degen. Så detta blev resultatet. Smarrig!!
 
 
 
Deg 2 st:
6 dl gramhamsmjöl
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 krm salt
3 dl vatten
1 dl olivolja
  • Sätt ugnen på 200 grader. Släng ihop allt och rör om ordentligt, ställ sen degen åt sidan.
 
 
Toppingen:
3 st paket bacon
2 st stora gula lökar
5 st vitlöksklyfftor
400 g färsk bladspenat
2 krm grovmald svartpeppar
lite muskotnöt
2 st fetaost paket
riven ost
  • Skiva baconen och lök i små bitar, stek detta tillsammsns med den pressade vitlöken tills de får en gyllenbrun fin färg, Skölj spenaten och ha i den i baconblandningen, rör om tills spenaten sjunkit, krydda med peppar och muskot, tänk nu på att ta lite muskotnöt då de smakar tvål annars.
  • Dela degen i två bitar och kavla den tunn på bakplåtspapper, sen dela upp toppingen lika, smula över fetaosten sen toppa med lite riven vanlig ost, in i mitten av ugnen i 20 minuter eller tills du tycker den ser bra ut.
Servera med hackade tomater lite färsk timjan och olivolja som du blandat ihop.
 
 

Betongkärleken!

  • Varför inte en kruka till dina fina kryddor? gjord av två spannar i olika storlekar. En glasburk i krukan för att kunna sätta kryddorna i och lättare att vattna
 
 

  • En ljusstake, denna är väldigt lång, och jag har valt att forma toppen på ett litet annat sätt. Till denna stake använde jag ett långt glasrör, hyllsor hittar man i olika affärer.
 
 
  • Detta är vår favorit, botten är gjord av två spannar med olika storlekar, sedan hade jag en fin glaskruka sedan innan som jag satt i denna botten så det blev en fin ljusstake, små mjuka stassar i botten av betongen så bord ej repas.
 
  • Tror nästan detta var de första jag gjorde, samma sak här, två olika glasformar sen hyllsor som ja köppt.
 
 
 
 
 
Betong är en av mina största kärlekar tror jag. Jobbar med detta mycket när jag har tid, det finns nog inget enklare, detta material är sååå vackert. Tänkte att detta är en toppen grej att göra och att ge bort i julklapp. Man köper bara finbetong och läser på den hur man ska blanda, sen är det upp till en själv om man vill att ens saker ska ha bubblor i sig eller vara utan, vill man ha utan bubblor så ska man banka ur dom. Sen trycker man ner hyllsor och har en tyng som gör att hyllsorna stannar precis övanför betongmassans uta. Man ska vattna toppen av grejerna man gjort lite varje dag, sen slår man insönder formen och vipps så har du en fin skapelse, det brukar ta upp till en vecka för mellenstora saker att torka.
 
 
Lycka till, det är mega skoj
 
 
 
 
 
 
 
 

Mina vita köttfärsfyllda paprikor

 
Igår slog jag på stort stod hela morgonen ända in till kvällen och gjorde en av våra favoriträtter. Detta är så mega jätte gott, alla borde smaka detta. Vi fick i alla fall en massa att frysa in och det är ju bara så skönt. Ni som vill testa behöver ju ej göra så mycket som jag direkt, men varför ej när man är igång?
 
 
 
MINA VITA PAPRIKOR I TOMATSÅS
 
 
Köttfärsen:
2.200kg balndfärs
3 st röda chilli
8 st lagom stora vitlöksklyfftor
3 st gula lökar
5 st ägg
2 dl ströbröd
3 dl hackad persilija (en frösen paket motsvarar detta)
2 msk grovmald svartpeppar
2 1/2 msk salt
30 st vita paprikor
 
  • Kärna ur chillin och finhacka den vitlöken och löken, sen blanda ihop det med alla de andra ingredienserna i en matberedare, för hand om du orkar det. låt detta stå tills du kärnat ur paprikorna. När paprikorna är urkärnade och sköljda så fyll dem ordentligt med köttfärs.
 
 
Tomatsås:
5 gula lökar
8 st vitlöksklyfftor
6 msk olivolja
4 msk smör
10 burkar krossade tomater
3 tsk grovmald svartpeppar
2 tsk salt
4 tsk curry
 
  • Till detta delade jag upp så det blev två stora grytor. Hacka den gula löken fint och pressa sedan i vitlöken, bryn detta med smör och olivolja tills de får en fin färg. sen häller du i de krossade tomaterna och kryddar såsen.
  • Medans såsen puttrar så steker du snabbt alla parikorna i en panna, du ska ej steka dom färdiga utan paprikorna ska bara få en fin liten yta.
  • När detta är gjort lägger du i paprikorna i tomatsåsen och låter de koka till de är färdiga. Jag fick ta upp färdiga paprikor och sen lägga i resten pga de blev så många denna gången men det gick bra det med.
 
 
Servera sedan med en god mos och någon smarfrig grönsak om du känner för det.
 
 
 
 
 
 

Packa in julklappar är kul.

 
Nu till jul händer det så mycket, jag försöker alltid ha tid till att packa in julklapparna lite extra fint.
Detta är paket som jag slog in för något år sedan, men tänkte att ni kunde få se dessa ändå och
kanske få lite egna ideer.
 
 
Paket nummer ett har jag suttit och vikt bit för bit sen tejpat fast tjepen på baksidan så att det ej ska synas.
Tror att just denna paket var till sambons syster och hon uppskatta inpackningen, alltid kul.
Bild nummer två är också bara till att vika, man kan ju skiffta med färgerna, blir ju kanske lite roligare om de just är til ett barn.
 
 
 
Hoppas ni fått lite ideer själv nu.
 
 

Loppis ljusstake blir matt vit.

 
Jag älskar ju att hitta på nytt till hemmet, och loppisar är verkligen min grej.
Man hitta så mycket fint där som man kan göra om tills sitt eget. Denna
ljusstake var svart från början, men de brukar de ljusstakar vara. Jag har alltid
velat ha en matt vit och här har vi resultatet.
 
 
 
 
 
Ha till hands:
 
Fynda ett föremål på loppis
Köp en sprayfärg i färghandeln som är till de material du valt
En stor kartongbit, gärna en låda, så sprayfärgen ej kommer överallt.
Ett föremål som du kan skrapa med
 
  • På just denna jusstake så va där ett lager svart färsg som jag först fick skrapa av med en vanlig matkniv, det tog ett tag. Sen ställde jag ljusstaken i en kartong så att öppningen på kartongen var mot mig, skakade sprayburken ordentligt och sedan testade att spraya på något annat så jag fick in rätt känsla. När jag var färdig fick den stå och torka tills nästa dag.
 
 
 
 
Det är alltid kul att ha något eget som folk undrar -var har du köpt den? en vit sådan skulle jag också velat ha. Då blir man lite varm och glad i sitt pysselhjärrta. Hoppas ni blir sugna på att pyssla lite nu, passar perfekt till julen ju då man kan ge bort det unika man gjort i julklapp.
 
 
 

Få dina finbestick fina till jul.

 
Ska först be om ursäkt för den dåliga bilden, men den togs för något år sedan då min fina kamera ej fanns i mitt liv. Detta är ett toppen tips och passar ju perfekt nu till jul när finbesticken åker fram, silver har ju en tendens att bli lite missfärgat då de får ligga lite för länge och då brukar man låta dom ligga vidare för att man ej orkar köpa putts till dom. Men här ska du få se
 
 
 
Till hands:
 
En stor skål
Folie
2 liter vatten
2 tsk bakpulver
 
 
  • Koka upp vattnet, medans det kokar så klär du en skål med folie, ha i vattnen och ditt bakpulver. Sen lägger du bara i dina bestick och låter dom ligga där tills du tycker dom är skinande fina, toeka av dom med vanligt mjukt hushållspapper, sen är det bara att duka med dina nästan nya bestick =)
 
 

Pepparkakscookies med clementin <3

 
 
Detta är en given kaka på julen, jag själv är ej super glad för vanliga pepparkakor så dessa är så perfekta, snabba att göra och otroligt goda, riktigt spröda. För dig som har mycket att göra inför julen och känner att du ej har så mycket tid till någon speciell bakning, då ska du göra dessa, dom går fort och fort är kul.
 
 
Pepparkakscookies med clementin
 
4 dl vetemjöl
200 g rumsvarmt smör
2 1/2 dl socker
2 msk sirap
2 tsk bikarbonat
1 st påse 18 g pepparkakskrydda
1 st äggula
skalet av 1 st clementin
 
 
  • Sätt ugnen på 200 grader. Blanda ihop mjöl, socker, smör, sirap, bikarbonat och pepparkakskryddorna i en matberedare, tillsätt sen äggulan och clementinskalet (mycket fin rivet) och arbeta snabbt ihop degen. När jag ska rulla mina kulor så tar jag ett matskedsmått och fyller det, ej toppat!! Rulla dom till fina jämna bollar och sen lägg dom på en plåt, det blir bäst om där är 12 bollar på varje plåt. Grädda dom i mitten av ugen i 8 - 10 minuter, sen låt dom bli kalla på plåten.
 
 
Hoppas det smakar mina vänner.
 
 

andeverythingnice.blogg.se

Något för alla.

RSS 2.0