Grönkålschips

 
 
 

Grönkålchips (en plåt)

 

250g grönkål
2 msk olivolja
1/2 tsk flingsalt

 

  • Sätt ugnen på 70 grader varmluft. Ta bort den hårda stammen från grönkålen, skölj allt ordentligt o rist av det noga. De ska ej vara för blött. Se till att alla bitar är ungefär lika stora (Torkar jämnt då) lägg i en skål. Ha på olja o salt o massera allt lite. Sen lägg de på en plåt med bakplåtspapper. Bre ut de jämnt. Sätt in de i mitten av ugnen. De kommer bli väldigt fuktigt i ugnen så i början måste man öppna ofta för att släppa ut all ånga o röra runt. öppna ofta hela tiden o rör runt överhuvudtaget, alltid bäst. När de är en 30min kvar så ta ut grönkålen o lägg bakplåtspappret på galler istället sen in med det i ugnen igen. Allt tar ca 2timmar sammanlagt. När de känns helt torrt så ta ut det o låt de svalna på bakplåtspapperet. Lätt värt den tiden de tar, de är så gott.
 
 

Grönkål och spenat soppa

 
 
 
5 portioner
 
250g rensad färsk grönkål
200g fryst spenat
1 st gul lök
3 st vitlöksklyftor
1 msk olivolja
15 dl vatten
2 st hönsbuljongtärningar
3 krm salt (smak sak)
Peppar efter smak
 
 
  • Rensa grönkålen från sin tjocka stamm o skölj den ordentligt, lägg i en kastrull med allt utom olivolja, lök o vitlök. Koka upp. 
  • Skala lök o vitlök o stek detta lite i olivoljan. Ha sen i detta i kastrullen också.
  • Ha i vatten och buljongen. 
  • När allt är mjukt så mixa med en stavmixer. Låt koka liten stund till o mixa igen. Smaka nu av o se om du vill ha mer salt o peppar. 
  • Tips är att frysa in i portioner. Det gör alltid jag. Vill man kan man ha i en skvätt grädde när man serverar soppan, eller mer grädde för att få den krämigare. 
 
 

Multi vitamin juice

 
 
Egen juice är de enklaste man kan göra! man kan ju mixa hur man vill med allt gott. 
 
 
Till lite mer än 1 liter juice. 
 
3 st stora granatäpple
3 cm färsk ingefära
3 st passionsfrukter
2 st små mogna mango
6 små clementiner
2 st stora apelsiner
1/2 kg morötter
 
  • Skala o skär bord skal på allt. Ta bort om där är något fult på frukten o grönsakerna. Ha i allt i din  råsaftscentrifug. När juicen är klar så ställ den i kylen i en skål med stor öppning i ett tag. Skummet som bildas när du gör juicen blir då hårt o lättare att ta bort sen.  Häll i juicen i en glasflaska o förvara den kallt. Min hinner nog inte ens förvaras.
 
 
 
 

Mina Choklad praliner med cointreau ganache

 
 
 
 
 
 
Att göra egna praliner är inget svårt. Men självklart så krävs de tålamod o pilligt är det men det är så roligt, man kan hitta på massa olika fyllningar. Sen är egna praliner något helt unikt, att ge bort? Om man hinner att ge bort, detta recept kom jag på när jag var på jobb, kom hem o ändrade lite o de smakar som en lyxig romersk båge! 
 
 
Du behöver:
  • Pralinform/formar finns lite överallt, men de måste va för praliner, gör du dom i en gummi form till is blir din chokladyta matt. 
  • Guldpulver om så önskas, finns i din hobby affär med liknande baksaker. 
  • Tålamod
  • Något att skrapa av överflödig choklad med, t.ex degspade. 
  • En plan plats förberedd i kylen. 
  • Sked för stt fylla skalen med choklad. 
  • Bakplåtspapper. 
  • En pensel
  • En liten kastrull
  • Visp eller slickepott
  • Spritts med litet hål, även en plastpåse fungerar bra
 
 
150g 70% choklad till skal
1 dl grädde, visp
100g 70% choklad till fyllningen
Apelsinskal efter smak
1/4 krm raw vaniljpulver
Cointreau ca 1 tsk eller efter smak
 
 

smält din choklad till skalen (150g) ta nu din pensel o pudra i guldpulver i varje pralin hål som du själv vill ha de. Ställ kallt. När chokladen är smält så fyll pralinhålen med sked, täck alla väggar o sen låt chokladen rinna av ordentligt över bakplåtspapper, jobba snabbt o försiktigt, formen är kall o därför stelnar chokladen fort. Här blir de kladdigt. Skrapa av överflödig choklad, man ska se pralinformens yta. Ställ kallt igen. Gör din fyllning. Hacka din choklad. Häll grädden i en kastrull o värm lite får ej koka, ha i chokladen tills den smälter helt. Ha i apelsin skal efter smak, brukar va bra med nästan en apelsins skal. Använd fint rivjärn. Smaka av med cointreau, ha i raw vaniljpulver. Rör om hela tiden o smaka av. När du är nöjd så spritsa i detta i dina choklad skal. Lämna ca 3 mm till ditt lock. Ställ kallt. Smält lite mer choklad (100g) o toppa pralinerna med detta o detta kommer bli pralinens botten. Skrapa av överflödig choklad. Ställ kallt ca 30min för att va på den säkra sidan. Sen tryck ut dom försiktigt o förvara kallt. Du kommer bli väldigt nöjd över ditt jobb. Perfekt gåva/julklapp eller bara till att äta på julbordet. 

 

 

andeverythingnice.blogg.se

Något för alla.

RSS 2.0