Ärt och fetaost sallad

 
 
 
Till 2-3 pers
 
3 dl frysta ärtor (tinade)
2 msk fryst dill
1 tska agave sirap
1 krm salt
1 krm grovmalen svartpeppar
1 tsk färsk pressad citronsaft
75 g fetaost
2 tsk oliv olja
 
  • Ta fram ärtor o lägg i en skål o låt dom tina. 
  • När ärtorna är tinade har du i allt de andra o rör om. Jag brukar smula i fetaosten. 
  • Sen är det bara att servera, här hemma är de poppis att ha salladen till fisk. 
 
 

Bakad potatis med kycklingcurry topping

 
 
 
fyllning till två bakpotatisar
 
 
Ca 2 dl turkisk yoghurt
3/4 tsk gul curry
1/2 krm cayennepeppar
1 tsk agave
2 krm paprikapulver
3-4 tsk citronsaft
2 krm lökpulver
1/2 krm grovmalen svartpeppar
1 kycklingfilé
1 st paket bacon (kan uteslutas)
 
  • Skiva kyckling o bacon i små tärningar o stek färdigt i en panna, salta o peppra lite. Lägg på hushållspapper så fett försvinner. Låt kallna. 
  • Blanda alla kryddor med citronsaften. Sen ha i ca 2dl yoghurt. Allt efter smak. Ha i den kalla bacon o kycklingen o rör om. Servera till en bakpotatis. 
  • Bakpotatis tar tid i ugnen, tid varierar beroende på potatisens storlek. Kan ta upp till 1 timme i ugnen. Jag har iaf mina grader på 200.
 
 
 
 

Mild soppa med linser och massa grönsaker.

 
 
 
2 msk olivolja
240 g grovhackad vitkål
200 g hackad gul lök
30 g skivad salladslök
2 dl kokta gröna linser
200 g tärnad morot
300 g blomkål i lagom bitar
15 dl kallt vatten
1 1/2 st grönsaksbuljong tärningar
3 msh tomatpure
3 tsk mild paprika pulver
1 1/2 tsk gul curry
4 krm salt
1 krm grovmald svartpeppar
1 krm mald koriander
1/2 dl vit matlagningsvin
 
  • Bryn kål, lök, sallandslök i stor kastrull med olivoljan. 
  • Koka linserna enligt förpackningen eller när du är nöjd själv med konsistensen. Häll ut vatten om där är kvar o ställ linderna åt sidan när de är färdigt.
  • Fixa morötterna o blomkålen o ha i detta i kastrullen o bryn detta i en liten stund med.
  • Ha i resten av ingredienserna o låt koka tills allt har lagom tuggmotstånd. Ha i linserna. Servera gärna med en klick yoghurt till. 
 
 

Grillade rotfrukter med timjan

 
 
 
 
 
3-4 port
 
1 stor palsternacka
2 mörötter
6 små potatisar
3 polka betor
1 1/2 mask färsk timjan (ej hackad)
1 msk oliv olja
1 tsk agave sirap
1 krm grovmalen svartpeppar
1 tsk fling salt
1 stor pressad vitlök
 
  • Sätt ugnen på 200 grader. 
  • Skölj o skala allt. Jag brukar spara skalet på potatisen o morötterna om de är fint. De är så förbaskat gott. 
  • Strö över färsk rosmarin o pressa över vitlöken, tillsätt de andra och rör runt. 
  • Sätt in i mitten av ugnen och grilla tills du är nöjd med rotfrukterna. Jag grillar gärna mina i ugnen, har ni tillgång till att göra detta så tycker jag ni ska göra detta! De flesta ugnar har grill. 
 
 

Citron yoghurt

 
 
1 1/2 dl turkisk yoghurt
Skal av en 1/2 citron
1 tsk färskpressad citron
1 krm salt
1 tsk agave sirap
1/2 krm chip
 
  • Ha i allt i en skål. Riv i citronskal (bara de gula httersta) o pressa i saft, rör om, låt stå i kyl tills den ska användas. Jag tar gärna fram den en 15 min innan jag ska äta den. 
  • Passar bra till sallad, kyckling, ja egentligen de mesta om man gillar en yoghurt till maten. 
 
 

Raw ananassalsa

 
 
 
 
 
Till en stor burk salsa. 
 
1/2 mogen färsk ananas
170 g körsbärstomater
1 st schalottenlök
  1 st stor vitlöksklyffta
2 msk olivolja
1 krm grovmalen svartpeppar
1 krm salt
3/4 msk färskpressad citron
1 msk agave sirap
Färsk ingefära efter smak (ca 1-2cm)
 
  • Skölj och finhacka allt. Blanda allt i en skål o fin riv i ingefäran. Förvara salsan i en luft tät burk i kyl. Håller upp till fem dagar i kyl. Sen får man smaka av o avgöra själv. Supergott till att toppa sallader med. Även om detta är en raw rätt är den väldigt god till fisk/skaldjur eller varför inte din taco middag? 
 
 

Lime marinerad mango med vit choklad o vaniljglass

 
 
 
3-4 port
 
1 stor mogen mango
Skal av 1/4 eller 1/2 lime
Saft av 1/4 eller 1/2 lime
ca 1 tsk ljus sirap 
ca 1 tsk agave sirap
Vit choklad
Vaniljglass
 
 
  • Skala o skär mangon i små bitar lägg i en skål. Skölj o riv över skalet av lime o pressa i lime. Ha i dina siraps sorter. Rör om. Låt stå i kyl 30 min. Ta fram 10 min innan den ska användas. 
  • Hacka vit choklad o ha lite vaniljglass i ett glas/skål, strö mango o choklad över glassen. Klart, enkelt o gott. 
 
 

andeverythingnice.blogg.se

Något för alla.

RSS 2.0