Veggovegan färs med pasta

 
 
3-5 pers 
80 g torr sojafärs
1 st gjönsaksbuljongtärning
8 dl vatten
800 g tomatkross
1 dl chilisås
4 msk tomatpure
1 1/2 tsk torr timjan
3 tsk torr organo
1 stor gul lök
4 st stora vitlöksklyftor
2 krm grovmalen svartpeppar
2 1/2 krm örtsalt 
1 st morot
1 dl vatten
3 msk olivolja
 
  • Skala o finhacka lök o vitlök, skala morot o riv den i ett järn. Stek detta lätt i en stor panna med olivolja. 
  • Koka sojafärsen med buljong i 7 min ungefär. 
  • Ha sen i all tomatpure, kross, chilisås, alla kryddor plus din 1 dl vatten. Låt puttra lite. 
  • när sojafärsen är klar så häll ut vatten om de finns kvar sen i med de i tomstsåsen. Rör om. 
  • Koka valfri pasta, eller ett alternativ till pasta. 
  • Servera sen med ruccola o parmesan eller liknande. 
 
 

Petits choux som semla med färska bär.

 
 
 
 
Runt 20 st små!
 
2 dl vatten
50 g smör
2 krm malen kardemumma
2 dl vetemjöl
3 st ägg
 
Fyllning:
2 1/2 dl vispgrädde + 1 krm socker
Färska hallon eller jordgubbar
200 g Mandelmassa + grädde
 
Toppa med florsocker. 
 
  • Ugn 200 Grader. 
  • Ta fram en kastrull o koka upp vatten, smör o kardemumma. Tillsätt mjölet lite i taget o rör om hela tiden tills de släpper lagom runt kanterna. 
  • Ta bord kastrullen från plattan i äggen ett i taget jnder kraftig omrörning. De måste arbetas snabbt pga allt ska hinna blandas ordentligt. Degen kommer se otroligt konstig o kompakt ut för den som ej är van vid att föra detta, oroa dig ej, degen är perfekt. 
  • Ta från plåt o bakplåtspapper o sen klicka ut lika stora klickar som en femkrona. Dom blir mer än dubbelt så stora i ugnen sen. 
  • Grädda dom i mitten av ugnen i ungefär 20 minuter, dom ska va gyllenbruna. Dom kommer puffa upp som små bollar. Låt dom sen kallna på plåten. 
  • När dom är svalna så vispa grädde o socker, skölj önskat bör o låt de rinna av. Blanda sen dom med grädden, smarrigt med mycket bär. Mosa ihop mandelmassa o lite grädde tills det går bra att bre ut.
  • Skär försiktigt i dina små bullar o fyll dom med massa gott. Toppa med pudrat florsocker. Servera, mums. 
 
 

Mini biskvier med smak av konjak

Denna skapelse är magisk, älskar denna kaka. Man kan göra massa olika goda fyllningar, jag har valt en mörk med konjak smak. 
 
 
ca 25 st 
 
Egen mandelmassa. 
150 g mandel
150 g strösocker
 
  • skålla mandel o skala dom, spara gärna en 10 st med skal, mandelmassan blir så fin då, mixa med socker till mandelmassa.

Botten.
All mandelmassa du gjort
1 stor äggvita
(2 st om äggen är mini små)

 

  • ugnen på 165 grader (varmluft) ca 10-12 min. Vanlig ugn 200 grader, samma tid eller till gyllenbruna. Vispa ihop allt ordentligt o fyll de i en påse. Spritsa ut på bakplåtspapper den storlek du önskar. Jag gjorde lite större än en femkrona. Sätt in i ugn. Låt svalna på plåten, lossa sen med kniv.
 
Fyllning. 
200 g smör
3 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
3 1/2 msk kakao
3 krm konjak (smaksak)

choklad att doppa i (70%)

 

  • vispa samman allt o ställ kallt.
  • Bre sen önskad mängd fyllning på varje botten o ställ kallt igen.
  • Smält vald choklad o låt de svalna en stund. Doppa sen biskvierna o ställ kallt igen. Vill man garnera dom litta så ringla över lite choklad o ställ åter igen kallt.

Kan förvaras i kyl några dagar. rekommenderar att frysa in om många blir över.   

 

 

Egen mandelmassa

Att göra egen mandelmassa är super enkel o så mycket godare. När jag gör mandelmassa så har jag den oftast till en lyxig biskvi botten. 
 
 
 
 
150 g mandel
150 g strösocker
 
  • koka mandeln mellan en 5 till 10 minuter. Sen häll ut vattnet o kyl ner lite med kallt vatten o skala alla utom 10 stycken. Blir så snyggt med lite skal i mandelmassan o ser mer hemmagjord ut. Mixa allt till en massa o vips så har du en egen mandelmassa. Förvara i kyl. Går bra att frysa in. 
 

andeverythingnice.blogg.se

Något för alla.

RSS 2.0