Ljuvliga Pannkakor.

JAG BARA ÄLSKAR PANNKAKOR!!! De är vi nog fler som gör. De bara doftar barndom över dom o man blir alltid lika glad för en pannkaka. Dessa kan du ej misslyckas med. Enkla att göra. Vill du göra plättar istället så går de lika bra. 
 
 
 
22 små. 
 
4 dl vetemjöl
2 krm salt
1/2 dl socker
6 dl mjölk
3 ägg
3 msk smält smör
1 dl bubbel vatten
 
  • Blanda vetemjöl, salt o socker i en skål. Vispa i 3 dl mjölk tills smeten är klump fri, ha i resten av mjölken, ägg, smält smör o bubbelvatten. Rör om ordentligt. Skulle där va någon klump så fiska bara upp de. 
  • Värm upp en panna, jag använde faktist mig av ett vanligt stekjärn då jag ville ha mindre pannkakor, gick lika bra. Ha lite smör i. 
  • Servera dina pannkakor med de du gillar eller de dina gäster gillar. Vi hade min hem gjorda rabarber o hallonsylt med grädde till. Mums. Sylten finner du här på min blogg, även den dunder enkel. 
 
 

 

 

En god glaze.

En god glaze till allt kött även kyckling, till wook grönsakern också, till grillen, ja vad du vill.  Sätter ny smak på din middag. 
 
 
 
1/2 dl ketchup
1/2 dl sweet chili sås
1 tsk worcestershire sås
1 msk mushroom soy
1 st stor vitlöksklyfta 
1 cm färsk ingefära
1 krm salt
2 krm paprikapulver
1 tsk agavesirap
2 krm chilipulver
 
  • Blanda ihop allt, fin riv vitlök o ingefäran. Marinera ditt kött eller pensla på glazen, eller häll bara ner den i pannan när du stekt de du vill ha. 
 
 

Raw blomkålssallad.

Detta kan man ha till att toppa salladen med eller bara äta de som de är till fisk eller kött. Smarrigt. 
 
 
 
2-3 portioner. 
 
230 g rå blomkål
40 g purjolök
1 st vitlöksklyfta
1 st röd liten paprika
1/2 tsk citron saft
En hand full krus persilja
Flingsalt
Olivolja
Peppar
 
  • Skölj o finhacka allt. Lägg de i en bunke, pressa i citronen o ha över de andra efter hur du själv vill att de ska smaka. 
 
 
 
 

Nyttig Tomatsoppa

Jag älskar denne kocks recept, idag tog jag o gjorde hans tomatsoppa men ändrade lite aå den tilltalade mig. Den tar en stund men är super god. 
 
 
 
 
 
 
 
 
5 - 8 portioner. 
 
1400 g stora kvist tomater
250 g körsbärstomater 
2 st stora gula knipp lök
4 st stora vitlöksklyftor 
4 st små morötter
1 hel purjolök
2 st grönsaksbuljongtärningar
16 dl vatten
1 stor hand full färsk timjan kvistar
2 st lagerblad
1 st torr peppar
8 msk tomatpure
4 msk light turkisk yoghurt
2 krm salt
2 tsk vitvinsvinäger
1 tsk rårörsocker
Peppar efter smak
 
  • Ta fram en stor kastrull o hacka i morot, lök, vitlök o purjolök, skala o skölj allt först, ha även i buljongtärningar, vatten, timjan, lagerblad o den torra stora pepparn. Låt koka i 30 min utan lock till en buljong.
  • Blanchera tomaterna o kyl ner när skalet släpper. Skala tomaterna o mixa dom, sila sedan tomaterna i en finmaskad sil ner i en annan stor kastrull, de kan ta en stund. Sen sila i buljongen du kokat. 
  • Ha nu i tomatpure, turkisk yoghurt, salt, vitvinsvinäger, rårörsocker o peppar efter smak, jag använder en peppar med fem olika pepparsorter i, finns i vissa stormarknader. Låt koka någon minut till, vispa ordentligt. Vill man istället ha grädde för turkisk yoghurt så går de bra. Även geädde o yoghurten är efter smak. 
 
 
 

Min super enkla rabarber o hallon sylt

Sylt är för väldigt många en skrämmande sak att göra själv, ja men det är ju så svårt! Men absolut inte! Här har ni ett recept som jag gjort, ett super enkelt o super gott, går väldigt snabbt att göra. Så våga testa, för tänk att ha en egen sylt till tårtan eller plättarna, mums. 
 
(Bilden visar bara en liten mängd av resultatet)
 
 
400 g rabarber
100 g frysta hallon
1 dl rårörsocker
1 krm vaniljsocker
1 1/2 syltsocker
 
  • Koka rabarber o hallon med rårörsocker o vaniljsocker tills allt är sönderkokat, tar ungefär 10 minuter. Efter sw har du i syltsocker o kokar ytterligare 5 minuter, häll upp i tjocka glas om du ej har burkar hemma o plasta in glasen, låt svalna sen förvara de kallt. Smaskens!
 
 

"Naan" bröd på mitt sätt.

Ett gott bröd till maten är alltid viktigt, i alla fall till soppan eller till den lite krydd starka huvudrätten. Detta bröd har ingen jäst i sig o behöver ej jäsa o tar 8 min i ugnen!! Japp, bara 8 min. 
 
 
 
 
 
 
2 bröd
 
3 1/2 dl vetemjöl
1/2 msk bakpulver
1/2 tsk salt
1/2 dl vatten
1 dl lätt turkisk yoghurt
1 ägg
1 msk färsk timjan
1 msk finhackad krus persilja
 
1 msk smör
1 msk vatten
1 st liten vitlöksklyfta
Flingsalt 
Nymalen svart peppar
 
  • Sätt ugnen på 250 grader med en plåt i mitten av ugnen. Ta fram en bunke o ha i vetemjöl, salt, bakpulver o de färska kryddorna, blanda runt. 
  • Ha nu i ägg, vatten o yoghurten. Rör om väl, med hand eller träslev. De ska va kletigt! 
  • Ta fram ett bakplåtspapper o dela degen i två delar o tryck ut den, med fuktiga fingrar! Den ska ej va mer än en cm tjock. 
  • Värm vatten o smör sen pressa i vitlöken i detta o rör runt, pensla sen sina bröd o strö över lite flingsalt o peppar. 
  • In i ugnen på den varma plåten o efter sex minuter satte jag på varmlufts ugnen så att de två sista minuterna fick brödet lite extra färg, går bra itan varmluftsugn också. Men brödet ska allt som allt vara inne i 8 minuter. 
  • Ta ut o låt det svalna i en kökshandduk.
 
 
 
 

Tomat & purjo soppa.

En god soppa värmer själen. 
 
 
 
 
 
 
5 - 7 portioner
 
1 st solo vitlök (stora runda)
1 st stor gul lök
4 st gul sommarlök i knippe
4 st stora röda kvist tomater
2 st purjolök
250 g gul ask tomat
3 st röda snack paprikor
3 msk rapsolja
11 dl vatten
2 st grönsaksbuljongtärningar 
1 dl färsk krus persilja
3 krm salt
2 krm nymalen svartpeppar
 
  • Hacka all lök o vitlök, går bra med stora bitar! Gör detsamma med paprikan o purjolöken. Spara de mörkgröna på purjolöken, det går att äta det med. Lägg tomaterna åt sidan. Bryn allt de andra i en stor kastrull tills de fått lite färg o mjuknat! Sen har du i resten av alla ingredienserna. Vänta med salt o peppar. Låt tomaterna koka i soppan som dom är, hela. Det ska bara sjuda, när de stora tomaterna är mjuka så är de dax för soppan att mixas. När allt är mixat så smaka av med salt o peppar. Servera med en klick turkisk yoghurt, går även bra utan. 
 
 
 

andeverythingnice.blogg.se

Något för alla.

RSS 2.0