Marabounougat glasstårta.

Hej alla.
 
Här har ni något enkelt och något som är smarrig för alla, små barn också!
 
 
 
 
 
 
Vaniljbotten:
200 g Rumsvarmt smör
2 1/2 dl socker
3 1/4 vetemjöl
2 tsk bakpulver
4 ägg
3/4 tsk vaniljsocker
 
Nougatfyllning:
250 g odense nougat
1 dl flytande grädde
 
Maraboufyllning:
5 dl grädde
200 g mjölkchoklad
3 äggulor
 
Chokladtopping:
100 g 70% choklad
2 dl vispgrädde
1 msk smör
 
Jordgubbar.
 
  • Vaniljbotten - Sätt ugnen på 160 grader. Vispa ihop smör och socker, tillsätt ett ägg i taget och vispa mellan varje. Ha i mjöl, bakpulver och vaniljpulver och vispa försiktigt till slät smet, Häll i smeten i en förm som du brödat in, ställ in i ugnen längst ner i 40 - 50 minuter. När kakan är klar så låt den svalna på galler sen så använder du så mycket kaka som du vill till botten av din kaka, jag använda 1/3 av kakan sen sparade ja resten till en annan tårta. Lägg plastfolie i formen på botten och över kanterna, lägg i kakbotten och gör nu resten av fyllningarna
  • Nougatfyllning - Smält nougaten och blanda sen i grädden och häll den i formen sen in i frysen under den tiden du gör din andra fyllning.
  • Maraboufyllning - Smält choladen över ett vattenbad och när det är klart så ta bort skålen och låt cokladen svalna lite medans du vispar grädden. Vispa i en ägg gula i grädden. När du vispat grädden har du i två äggulor i chokladen snabbt, vänd försiktigt ner chokladen i den vispade grädden, ta ut formen från frysen och ha i smeten över nougatblandningen och låt stå i fryen i tre timmar.
  • Chokladtopping - Smält chokladen över vattenbad då de gått tre timmar med kakan i frysen. När det är smält så blanda i grädden och smöret. Ta ut kakan från frysen när chokladtoppingen svalnat lite, ha över detta och ha på lite jordgubbar (eller andra bär) låt stå i frys 5 minuter, ta fram tårtan 30 minuter innan den ska ätas.
 
 

Chokladmousse.

Finns det något godare än choklad? Detta recept bara smälter i munnen! Till helgen, till festen, till kalaset eller bara till myskvällen med din familj eller partner. Det är ett säkert kort så bara testa! Mums. 
 
 
 
3-5 port. 
 
100 g kvallitetschoklad, 70 eller 86%
3 st äggvitor
3/4 dl vispgrädde
1/2 dl ljus muskavadosocker
 
2 dl Grädde
1 tsk Honung
Bär
 
 
  • Bryt eller hacka chokladen i mindre bitar och smält detta i grädden över ett vattenbad i en glas skål, det kan se ut som att man misslyckts med resultatet, men chokladsmeten ser konstig ut, det är okej, ställ det åt sida när det är klart och låt det svaltna. Vispa äggvitorna till ett hårt skum nu (håll bunken över huvudet, sitter äggvitrorna kvar är skummet hårt) sen sicktar du ner muskavadosockret i skummet, är det svårt så ta hjälp av en mortel till silen o mortla ner det, rör om försiktigt så att bubblorna ej försvinner, sen blanda du en tredjedel av skummet med den svala chokladsmeten, när du gjort detta så vänd ner det försiktigt i resten av skummet, häll upp det i skålar och ställ in det i kylen i 30min innan servering, de kan stå långre också om så önskas. Vispa grädde och honung, toppa chokladmoussen med detta sen massa goda färska bär, vi valde hallon och blåbär.
 

Panacotta med hallon/lime

 
 
 
 
4 pers:
4 dl grädde
1 vaniljstång
1/2 dl socker
1 1/2 gelatinblad
 
Sås:
3 dl frysta hallon
Lime
Florsocker
Ett paket färska hallon
 
 
(Gör din panacotta dagen innan ni ska äta den, eller tidigt på dagen då de tar tid att stelna)
 
 
  • Lägg gelatinbladen i kallt vatten, häll i socker i en kastrull och kärna ur vaniljstången och ha i kärnorna i katrullen och den urkärnade stången, häll i grädden. Koka upp allt, när de kokat upp så ta bort katrullen från plattan, krama ur gelatinbladen och rör ner dom i grädden, låt det stå framme i rumsvärme och rör om då och då tills du ser att vaniljkärmorna ej sjunker till botten, kan ta ett tag, sen häll upp det i glas och ställ det i kylskåpet.
  • koka upp hallonen och när detta är gjort så smakar du av med lime och florsocker, ungefär en halv lime och två matskedar florsocker, efter smak, så kan ej säga exakt hur mycket ni ska ha i, desto mer florsocker så blir ju såsen tjockare också även sötare. så smaka av då och då, sen silar du bort kärnorna om du ej vill ha med dom, häll såsen i en skål och ställ kallt tills panacottan är färdig, toppa med färska hallon och servera.
 

Citron/havssalt kola

 
 
Ca 50-70 st beroende på storlek
 
100 g smör
2 dl grädde
3 dl socker
1 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
1 krm raw vaniljpulver
Skal av två citroner
Havssalt
 
  • Ta en tjockbottnad kastrull o smält smöret där i. Slå sen på grädde och resten av ingredienserna. Allt utom citronskalet!
  • Finriv dina citroner och lägg åt sidan. 
  • Låt koka på rätt så hög värme, rör ej för mycket i smeten! (Kan kristalisera sig om man kokar på för låg värme och rör i smeten för ofta)
  • Klä önskad form med bakplåtspapper så den är redo. Jag tog en lite mindre ungs säker form. 
  • Jag har ej någon temp så jag kör kul provet som innebär att man tar lite av smeten o häller i ett isvatten glas. Blir kolan hård men tuggbar när du testar smeten så är de klart. Då rör du i ditt rivna skal försiktigt. Kolan kan ta mellan 15-30 min att koka beroende på hur stor gryta/kastrull man använder. 
  • Ha i skalet o rör om sakta när smeten e klar. 
  • Häll över smeten direkt i formen (skrapa INTE av kanterna, då kan även kolan kristaliseras och bli smulig) 
  • Låt stå i rumstemp ca 30 min o sen kyl kolan. 
  • När kolan är hård så är de bara att börja skära i bitar. Ibland kan man behöva vänta en stund innan man kan dela kolan. Vira in den i bakplåtspapper eller plastfolie och förvara i en påse eller burk i kylen. Kolan ska kunna vara upp till 1 månad i kylen. Om man nu inte äter upp den innan dess. 
 

Saffrans biscotti

 
 
 
Ca 50 st små
 
100 g smör
2 st kuvert 0,5 g saffran
2 st ägg
1 1/2 dl socker
5 dl mjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1 dl sötmandel
 
  • Sätt ugnen på 175 grader. 
  • Smält smöret o ha i saffran o häll över det i en skål o vispa snabbt i äggen. 
  • Ha i de torra ingredienserna o mandeln o rör om tills degen är perfekt. 
  • Rulla ut tre smala längde på en plåt med vakplåtspapper på. 
  • In i ugnen i 20 minuter. 
  • Ta ut biscottin o sänk ugnen till 120 grader o dela den i önskad storlek jag brukar gör ca 1 cm tjocka kakor. Strö ut kakotna över hela plåten o in i ugnen igen i ca 20 minuter. Biscottin ska va hård o ej kännas mjuk när tiden gått ut. 
  • Låt svalna sen förvara torrt i en burk. 
 
 

Saffrans kola

 
 
Ca 50-70 st beroende på storleken
 
 
2 dl vispgrädde
75 g smör
1/2 tsk havssalt
1 1/4 vit sirap
1 krm raw vaniljpulver
2 1/2 dl socker
0,5 g saffran (ett kuvert)
 
  • Smält smör i en stor tjockbottnad kastrull med vispgrädde, salt o vaniljpulver. Det ska ej koka.  
  • Ha vit sirap o socker i en annan kastrull o värm upp tills sockret smält. Ha ej för hög värme. 
  • När detta är klart så ha i siraps blandningen i grädd blandningen o koka upp o låt de stå o koka på rätt så hög värme. Rör ej i blandningen för många gånger då kan smeten kristaliseras sig i slutet när den ska stelna! 
  • Beroende på kastrullens storlek så varierar tiden på tillagningen med. Kan ta mellan 15-30 min. 
  • Klä en form med bakplåts papper. 20x20 brukar va vanlig storlek. 
  • Fixa fram så att du har ett glas med is kallt vatten i o gör kul provet efter 15 min. Låt kola klicken ligga kvar några sekunder i klaset o sen ta upp den o smaka. Även nu ser du om du är nöj med motståndet. Den ska va seg o lagom hård. När du börjar bli nöjd så har du i saffran o för om försiktigt. 
  • Häll över smeten i formen medans den fortfarande e kokande het o skrapa inte av kanterna detta kan även resultera i kristaliseras kola. Låt stå i rums temp i en stund innan du kyler kolan. 
  • När kolan stått i kyl i ca 3 timmar kan du ta fram den o låta den stå ett tag för att sen dela upp den i önskade bitar o slå in dom i bakplåts papper eller plast folie. Förvaras kallt i påse eller tät burk. 
 

andeverythingnice.blogg.se

Något för alla.

RSS 2.0