Mina Choklad praliner med cointreau ganache

 
 
 
 
 
 
Att göra egna praliner är inget svårt. Men självklart så krävs de tålamod o pilligt är det men det är så roligt, man kan hitta på massa olika fyllningar. Sen är egna praliner något helt unikt, att ge bort? Om man hinner att ge bort, detta recept kom jag på när jag var på jobb, kom hem o ändrade lite o de smakar som en lyxig romersk båge! 
 
 
Du behöver:
  • Pralinform/formar finns lite överallt, men de måste va för praliner, gör du dom i en gummi form till is blir din chokladyta matt. 
  • Guldpulver om så önskas, finns i din hobby affär med liknande baksaker. 
  • Tålamod
  • Något att skrapa av överflödig choklad med, t.ex degspade. 
  • En plan plats förberedd i kylen. 
  • Sked för stt fylla skalen med choklad. 
  • Bakplåtspapper. 
  • En pensel
  • En liten kastrull
  • Visp eller slickepott
  • Spritts med litet hål, även en plastpåse fungerar bra
 
 
150g 70% choklad till skal
1 dl grädde, visp
100g 70% choklad till fyllningen
Apelsinskal efter smak
1/4 krm raw vaniljpulver
Cointreau ca 1 tsk eller efter smak
 
 

smält din choklad till skalen (150g) ta nu din pensel o pudra i guldpulver i varje pralin hål som du själv vill ha de. Ställ kallt. När chokladen är smält så fyll pralinhålen med sked, täck alla väggar o sen låt chokladen rinna av ordentligt över bakplåtspapper, jobba snabbt o försiktigt, formen är kall o därför stelnar chokladen fort. Här blir de kladdigt. Skrapa av överflödig choklad, man ska se pralinformens yta. Ställ kallt igen. Gör din fyllning. Hacka din choklad. Häll grädden i en kastrull o värm lite får ej koka, ha i chokladen tills den smälter helt. Ha i apelsin skal efter smak, brukar va bra med nästan en apelsins skal. Använd fint rivjärn. Smaka av med cointreau, ha i raw vaniljpulver. Rör om hela tiden o smaka av. När du är nöjd så spritsa i detta i dina choklad skal. Lämna ca 3 mm till ditt lock. Ställ kallt. Smält lite mer choklad (100g) o toppa pralinerna med detta o detta kommer bli pralinens botten. Skrapa av överflödig choklad. Ställ kallt ca 30min för att va på den säkra sidan. Sen tryck ut dom försiktigt o förvara kallt. Du kommer bli väldigt nöjd över ditt jobb. Perfekt gåva/julklapp eller bara till att äta på julbordet. 

 

 


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

andeverythingnice.blogg.se

Något för alla.

RSS 2.0