Veggovegan färs med pasta
- Skala o finhacka lök o vitlök, skala morot o riv den i ett järn. Stek detta lätt i en stor panna med olivolja.
- Koka sojafärsen med buljong i 7 min ungefär.
- Ha sen i all tomatpure, kross, chilisås, alla kryddor plus din 1 dl vatten. Låt puttra lite.
- när sojafärsen är klar så häll ut vatten om de finns kvar sen i med de i tomstsåsen. Rör om.
- Koka valfri pasta, eller ett alternativ till pasta.
- Servera sen med ruccola o parmesan eller liknande.
Petits choux som semla med färska bär.
- Ugn 200 Grader.
- Ta fram en kastrull o koka upp vatten, smör o kardemumma. Tillsätt mjölet lite i taget o rör om hela tiden tills de släpper lagom runt kanterna.
- Ta bord kastrullen från plattan i äggen ett i taget jnder kraftig omrörning. De måste arbetas snabbt pga allt ska hinna blandas ordentligt. Degen kommer se otroligt konstig o kompakt ut för den som ej är van vid att föra detta, oroa dig ej, degen är perfekt.
- Ta från plåt o bakplåtspapper o sen klicka ut lika stora klickar som en femkrona. Dom blir mer än dubbelt så stora i ugnen sen.
- Grädda dom i mitten av ugnen i ungefär 20 minuter, dom ska va gyllenbruna. Dom kommer puffa upp som små bollar. Låt dom sen kallna på plåten.
- När dom är svalna så vispa grädde o socker, skölj önskat bör o låt de rinna av. Blanda sen dom med grädden, smarrigt med mycket bär. Mosa ihop mandelmassa o lite grädde tills det går bra att bre ut.
- Skär försiktigt i dina små bullar o fyll dom med massa gott. Toppa med pudrat florsocker. Servera, mums.
Mini biskvier med smak av konjak
- skålla mandel o skala dom, spara gärna en 10 st med skal, mandelmassan blir så fin då, mixa med socker till mandelmassa.
Botten.
All mandelmassa du gjort
1 stor äggvita
(2 st om äggen är mini små)
- ugnen på 165 grader (varmluft) ca 10-12 min. Vanlig ugn 200 grader, samma tid eller till gyllenbruna. Vispa ihop allt ordentligt o fyll de i en påse. Spritsa ut på bakplåtspapper den storlek du önskar. Jag gjorde lite större än en femkrona. Sätt in i ugn. Låt svalna på plåten, lossa sen med kniv.
choklad att doppa i (70%)
- vispa samman allt o ställ kallt.
- Bre sen önskad mängd fyllning på varje botten o ställ kallt igen.
- Smält vald choklad o låt de svalna en stund. Doppa sen biskvierna o ställ kallt igen. Vill man garnera dom litta så ringla över lite choklad o ställ åter igen kallt.
Kan förvaras i kyl några dagar. rekommenderar att frysa in om många blir över.
Egen mandelmassa
- koka mandeln mellan en 5 till 10 minuter. Sen häll ut vattnet o kyl ner lite med kallt vatten o skala alla utom 10 stycken. Blir så snyggt med lite skal i mandelmassan o ser mer hemmagjord ut. Mixa allt till en massa o vips så har du en egen mandelmassa. Förvara i kyl. Går bra att frysa in.