Grönkålschips
Grönkålchips (en plåt)
250g grönkål
2 msk olivolja
1/2 tsk flingsalt
- Sätt ugnen på 70 grader varmluft. Ta bort den hårda stammen från grönkålen, skölj allt ordentligt o rist av det noga. De ska ej vara för blött. Se till att alla bitar är ungefär lika stora (Torkar jämnt då) lägg i en skål. Ha på olja o salt o massera allt lite. Sen lägg de på en plåt med bakplåtspapper. Bre ut de jämnt. Sätt in de i mitten av ugnen. De kommer bli väldigt fuktigt i ugnen så i början måste man öppna ofta för att släppa ut all ånga o röra runt. öppna ofta hela tiden o rör runt överhuvudtaget, alltid bäst. När de är en 30min kvar så ta ut grönkålen o lägg bakplåtspappret på galler istället sen in med det i ugnen igen. Allt tar ca 2timmar sammanlagt. När de känns helt torrt så ta ut det o låt de svalna på bakplåtspapperet. Lätt värt den tiden de tar, de är så gott.
Grönkål och spenat soppa
- Rensa grönkålen från sin tjocka stamm o skölj den ordentligt, lägg i en kastrull med allt utom olivolja, lök o vitlök. Koka upp.
- Skala lök o vitlök o stek detta lite i olivoljan. Ha sen i detta i kastrullen också.
- Ha i vatten och buljongen.
- När allt är mjukt så mixa med en stavmixer. Låt koka liten stund till o mixa igen. Smaka nu av o se om du vill ha mer salt o peppar.
- Tips är att frysa in i portioner. Det gör alltid jag. Vill man kan man ha i en skvätt grädde när man serverar soppan, eller mer grädde för att få den krämigare.
Multi vitamin juice
- Skala o skär bord skal på allt. Ta bort om där är något fult på frukten o grönsakerna. Ha i allt i din råsaftscentrifug. När juicen är klar så ställ den i kylen i en skål med stor öppning i ett tag. Skummet som bildas när du gör juicen blir då hårt o lättare att ta bort sen. Häll i juicen i en glasflaska o förvara den kallt. Min hinner nog inte ens förvaras.
Mina Choklad praliner med cointreau ganache
- Pralinform/formar finns lite överallt, men de måste va för praliner, gör du dom i en gummi form till is blir din chokladyta matt.
- Guldpulver om så önskas, finns i din hobby affär med liknande baksaker.
- Tålamod
- Något att skrapa av överflödig choklad med, t.ex degspade.
- En plan plats förberedd i kylen.
- Sked för stt fylla skalen med choklad.
- Bakplåtspapper.
- En pensel
- En liten kastrull
- Visp eller slickepott
- Spritts med litet hål, även en plastpåse fungerar bra
smält din choklad till skalen (150g) ta nu din pensel o pudra i guldpulver i varje pralin hål som du själv vill ha de. Ställ kallt. När chokladen är smält så fyll pralinhålen med sked, täck alla väggar o sen låt chokladen rinna av ordentligt över bakplåtspapper, jobba snabbt o försiktigt, formen är kall o därför stelnar chokladen fort. Här blir de kladdigt. Skrapa av överflödig choklad, man ska se pralinformens yta. Ställ kallt igen. Gör din fyllning. Hacka din choklad. Häll grädden i en kastrull o värm lite får ej koka, ha i chokladen tills den smälter helt. Ha i apelsin skal efter smak, brukar va bra med nästan en apelsins skal. Använd fint rivjärn. Smaka av med cointreau, ha i raw vaniljpulver. Rör om hela tiden o smaka av. När du är nöjd så spritsa i detta i dina choklad skal. Lämna ca 3 mm till ditt lock. Ställ kallt. Smält lite mer choklad (100g) o toppa pralinerna med detta o detta kommer bli pralinens botten. Skrapa av överflödig choklad. Ställ kallt ca 30min för att va på den säkra sidan. Sen tryck ut dom försiktigt o förvara kallt. Du kommer bli väldigt nöjd över ditt jobb. Perfekt gåva/julklapp eller bara till att äta på julbordet.